U protekloj godini kaznu zatvora odslužilo 1.088 zatvorenika
Ilustracija

Najduža izdržana kazna istekla tokom prošle godine je 17 godina

U protekloj godini kaznu zatvora odslužilo 1.088 zatvorenika

Prošle godine, nakon izdržane kazne zatvora iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, otpuštena su 753 zatvorenika, koji su osuđeni zbog krivičnih djela: protiv života i tijela, protiv imovine, protiv platnog prometa i privrednog poslovanja, protiv životne sredine i uređenja prostora, protiv javnog saobraćaja, protiv javnog reda i mira, protiv službene dužnosti i sl. U istom periodu, 333 prekršajno kažnjenih lica je odslužilo kaznu zatvora. Prema podacima iz UIKS-a, tokom prošle godine na izdržavanju kazne zatvora primljeno je 575 osuđenih i 312 prekršajno kažnjenih lica. Najduža kazna zatvora koju je zatvorenik izdržao u prošloj godini bila je u trajanju od 17 godina i to zbog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju, pišu Dnevne novine.

Kako je Dnevnim novinama saopšteno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, trenutno se u prostorijama za izdržavanje kazne nalaze 502 zatvorenika, dok se u pritvorskim jedinicima u Podgorici i Bijelom Polju, trenutno nalaze 334 pritvorenika.

“Zbog krivičnog djelo protiv života i tijela, trenutno izdržava kaznu zatvora 127 zatvorenika (ubistvo, teško ubistvo, ubistvo u pokušaju, ubistvo na mah i teško ubistvo u pokušaju). Zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, kaznu zatvora izdržava 121 zatvorenik. Za počinjeno krivično djelo protiv dostojanstva ličnosti i morala, kaznu zatvora izdržava 13 zatvorenika (silovanje, silovanje pomaganjem i silovanje u pokušaju). Zbog krivičnih djela protiv imovine, kaznu zatvora izdržava 198 zatvorenika (krađa, teška krađa krađa u pokušaju, teška krađa u saizvršilaštvu, krađa u produženom trajanju, teška krađa u produženom trajanju, razbojništvo, razbojnička krađa)”, saopšteno je Dnevnim novinama.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u novom objektu maloljetničkog zatvora, opremljenog po međunarodnim zatvorskim standardima, krajem prošle godine nalazilo se sedam osoba kojima je izrečena vaspitna mjera upućivanja u ustanovu zavodskog tipa i tri osuđena lica kaznom maljotničkog zatvora, među kojima je jedna djevojka.

Kako su saopštili iz UIKS-a, program tretmana sa maloljetnim licima čine razne vrste radionice, edukativnog karaktera, kreativnog ili u cilju usvajanja novih znanja i vještina.

“Kako u prethodnom periodu, tako i sada, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija omogućava maloljetnicima da steknu znanja i vještine iz raznih vrsta zanatskih zanimanja (stolarske radionice, bravarske radionice, varioci, pomoćni kuvari), koje će im omogućiti kvalitetnije reintegrisanje u društvenu zajednicu, nakon isteka kazne zatvora. Trenutno imamo dva maloljetna lica radno angažovana na poslovima u bravarskoj i stolarskoj radionici, i četiri maloljetnika koji se obučavaju i stiču znanja i vještine u varionici, kuhinji i krojačkoj radionici. Lica koja se nalaze u odjeljenju za maloljetnike, imaju mogućnost obrazovanja na lično interesovanje i trenutno jedno maloljetno lice pohađa srednje stručno obrazovanje”, saopštili su iz ove UIKS-a.

Oni ističu da je realizator tretmana psiholog svakodnevno dostupan licima kojima je izrečena vaspitna mjera upućivanja u ustanovu zavodskog tipa ili kazna maloljetničkog zatvora.

“Psiholog sa maloljetnim licima obavlja savjetodavni individualni ili grupni rad, u cilju pružanja psiho socijalne podrške i osnaživanja. Program tretmana, kako osnovni, tako i posebni programi tretmana, osmišljeni su i prilagođeni maloljetnim licima i u mnogome se razlikuju od programa tretmana starijih zatvorenika. Posebne dnevne aktivnosti, edukativni program, program opismenjavanja, sportske i rekteativne aktivnosti sa realizatorom tretmana za sport i rekreaciju, evaluaciju postignutih rezultata na nedjeljnom nivou, kao i druge aktivnosti prema procjeni i potrebi maloljetnika. Takođe, za maloljetnike je kreiran posebni program tretmana koji se bazira na grupnom psihoterapeutskom radu, a čija se standardizacija vrši pod supervizijom eksperata Savjeta Evrope”, navode u ovoj upravi.

Maloljetnici koje se nalaze na izvršenju vaspitne mjera upućivanja u ustanovu zavodskog tipa ili koja su osuđena kaznom maloljetničkog zatvora, u UIKS-u se nalaze zbog počinjenih krivičnih djela uglavnom teške krađe, teška krađa u produženom trajanju, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, oduzimanje motornog vozila, nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, razbojništvo, razbojništvo u pokušaju, razbojnička krađa.

Trenutno najdužu kaznu maloljetničkog zatvora od godinu dana služi jedan maloljetnik i to zbog počinjenog krivičnog djela teška krađa u produženom trajanju. Iz UIKS napominju da određeni maloljetnici imaju izvršenje više kazni zatvora, te je zbir istih znatno veći.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.