Ministarstvo odbrane: Mališića je isključivo preporučio njegov profesionalni i lični integritet
Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane: Mališića je isključivo preporučio njegov profesionalni i lični integritet

"U tendencioznom tekstu pod naslovom „Kako je ministarka Injac ignorisala Ustav“, navodi se niz neprovjerenih informacija, površnih tvrdnji i netačnih podataka, začinjenih sa podacima iz službenih dokumenata, koji su neodgovornim odnosom dospjeli na obavljivanje u javnom glasilu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Iz ministarstva su kako je saopšteno reagovali povodom teksta, objavljenog u listu Pobjeda dana 17.januara, sa namjerom da se pokuša nanijeti šteta profesionalnom integritetu menadžmenta i institucije.

U tekstu Pobjede se ističe da je na prijedlog ministarke odbrane Olivere Injac Vlada Zdravka Krivokapića 10. decembra prošle godine imenovala potpukovnika Veljka Mališića za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane,  te da je tim imenovanjem Vlada Crne Gore direktno prekršila odredbe Ustava Crne Gore a i važećeg Zakona o državnim službenicima i namještenicima. 

Iz Ministarstva odbrane ističu da je dostavljanje službenih podataka i dokumenata medijima, dokaz da u sistemu Ministarstva odbrane, rade pojedini službenici koji nisu dostojni da obavljaju ozbiljne i zahtjevne dužnosti.

"Ovaj tekst je upravo dokaz tvrdnji da se politizacija Vojske i Ministarstva odbrane, odrazila na profesionalne standarde i odgovornost zaposlenih u sistemu. Narušavanje principa odgovornosti je narušavanje sistema, a to obavezuje. Ministarstvo odbrane će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti svih službenika za koje se utvrdi, da su u konkretnom slučaju, dostavljanjem službene dokumentacije medijima, prekršili zakon i etički kodeks", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz ovog resora demantovali su netačne tvrdnje da je za korišćenje službenih podataka ministru odbrane „potrebna prethodna dozvola Obavještajno-bezbjednosnog direktorata“, kao i da je „Obavještajno-bezbjednosni direktorat Vojske Crne Gore“, čime se tvrdi da je direktorat dio organizacione strukture Vojske.

"Riječ je o sistematizovanoj organizacionoj jedinici Ministarstva odbrane, čiji je direktor za svoj rad odgovoran ministru odbrane (član 33 Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima). Prema Zakonu o tajnosti podataka (član 28), ministar odbrane inicira proceduru za dobijanje dozvole za pristup tajnim podacima kao starješina organa. Kod oba navedena slučaja, radilo se o distribuciji po strogo kontrolisanim procedurama, pa je neprimjereno manipulisati sa legitimnim postupcima i povezivati ih sa ostalim iznesenim tendenciozno netačnim tvrdnjama", saopšteno je.

Ministarstvo odbrane demantovalo je podatke o razlozima za imenovanje, kao i podatke o proceduri imenovanja potpukovnika Veljka Mališića, na mjesto državnog sekretara Ministarstva odbrane.

"Za odgovornu i zahtjevnu dužnost, potpukovnika Mališića je isključivo preporučio njegov profesionalni i lični integritet, kao i stručne reference u profesionalnoj vojnoj karijeri i akademskom unapređivanju znanja o NATO standardima. Na ponos Ministarstva su časni oficiri, koji su isključivo svojim radom i zalaganjem, gradili svoju vojnu karijeru, a iz takve plejade oficira VCG je potpukovnik Mališić.S obzirom da su u tekstu, objavljeni netačni podaci o radnom i profesionalnom statusu potpukovnika Mališića, upućujemo uredništvo da službene podatke zatraže od Savjeta za odbranu i bezbjednost i Ministarstva odbrane. Vjerujemo, da su išli takvim putem, ne bi objavili netačne i površne tvrdnje, sa tendencioznim namjerama diskreditacije institucije i časnih pojedinaca.
Ministarstvo odbrane upućuje pitanje uredništvu Pobjede, da li su spremni da, nakon što od Savjeta i Ministarstva zatraže tačne podatke iz perioda prije decembra 2020.godine o statusu potpukovnika Mališića o njegovom prethodnom razrješenju i (ne)raspoređivanju, kojima je izvjesno kršen zakonski okvir, objaviti tekst sa srodnim naslovom, ali sa drugim sudionicima?!
Sa žaljenjem konstatujemo, da je list koji ima najdužu tradiciju u Crnoj Gori, podlegao pritiscima i tendencioznim tekstom obesmislio značaj poštovanja principa pouzdanosti, kao najvažnijeg kriterijuma u medijskom izvještavanju", poručuju iz Ministarstva odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.