CARM: Govor mržnje postaje dominantan sadržaj društvenih mreža
Ilustracija

CARM: Govor mržnje postaje dominantan sadržaj društvenih mreža

Svakodnevno na društvenim mrežama nailazimo na prisustvo govora mržnje prema nekome ili nečemu. Uglavnom je to upućeno neistomišljenicima, onima koji imaju drugo vjersko ili nacionalno uvjerenje, kao i onima koji sa nama ne dijele stavove i mišljenja.

"Govor mržnje postaje dominantan sadžaj velikog broja profila na društvenim mrežama gdje prosto mema nikakve kontrole i svako može da napiše ono što želi bez obzira da li ta izjava i sadržaj utiču negativno na pojedince ili određene grupacije.” kazala je sociološkinja Centra za afirmaciju i razvoj mladih Milena Jelić Šuntić.

Ona ističe da je zabrinjavajuće to što se mnogi konflikti i agresija koji se dešavaju na online platformi vrlo lako mogu i prenjeti u realnost, odnosno u stvarni zivot.

"Veliki broj, da ne kažem svi oni koji su korisnici društvenih mreža su izloženi ovakvom vidu komunikacije i agresije koja ima negativne posljedice  prema pojedincima, grupama, ali utiče i na čitavo društvo. Zabrinjavajuće  je što su korisnici društvenih mreža mahom mladi od 15 do 30 godina koji u velikom broju slučajeva nisu svjesni eventualnih posljedice. Granice agresivnosti na društvenim mrezama umjesto da se smanjuju one se brutalno pomjeraju na gore.” kaže Jelić Šuntić.

,,Prag tolerancije na samu agresiju i govore mržnje na online platformama je veoma visok. Na društvenim mrezama gotovo da ne postoji etički kodeks  i jezik tolerancije i moralnih principa. Nailazimo i na potpunu krizu vrijednosti.” zaključuje ona.

Podsjetimo, u okviru projekta ,,Tolerancija i različitosti" Centar za afirmaciju i razvoj mladih sproveo je istraživanje na temu nacionalnih, vjerskih, sekusalnih i drugih različitosti. Zbog ozbiljnosti epidemiološke situacije istraživanje je u potpunosti sprovedeno online, putem anketnog upitnika. U istraživanju je učestvovalo 712 ispitanika, što je reprezentativan uzorak za mlade u Crnoj Gori. 

rsw12801

Velika većina ispitanika (73.7%) smatra da sve postojeće kulture i vjere u Crnoj Gori treba da imaju svoje predstavnike u Vladi. Takođe, većina (53.7%) ispitanika smatra da uvođenje vjeronauke kao obavezan predmet u školama nije dobra ideja. Na pitanje u kojoj mjeri smatraju da se ispoljava diskriminacija na vjerskoj osnovi u Crnoj Gori, 47.6% mladih smatra da je to česta pojava, 46% da je ta pojava prisutna, ali u maloj mjeri, a 6.4% smatra da ta pojava ne postoji. 

rsw1280

67.2% ispitanika smatra da nacionalizam postoji u Crnoj Gori i da se često susrijeću sa tom pojavom, a 30.7% se slažu da postoji, ali se oni lično nisu susrijetali sa tom pojavom. Većina ispitanika (59.5%) se slaže se konstatacijom da multikulturalnost i multikonfesionalnost obogaćuju društvo. Na pitanje da li se druže sa osobama druge nacionalnosti, 92% ispitanika je odgovorilo da se druže i da nemaju nikakvih problema sa tim, 6.7% da to radije rijetko ili ponekad, a ostali da se ne druže jer smatraju da su previše različiti, piše CARM.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.