Nestručni potezi Vlade blokirali Javne nabavke, desetine hiljada građana ugroženo
Liberalna partija

Nestručni potezi Vlade blokirali Javne nabavke, desetine hiljada građana ugroženo

Posljedica ne usvajanja budžeta za 2021. godinu od strane aktuelne Vlade Crne Gore i ministarstva finansija direktno se negativno reflektovala na sektor javnih nabavki, a u daljem i na ogroman broj od skoro 4000 korisnika sredstava iz budžeta, uključujući i lokalne samouprave, ocijenjeno je iz Liberalne partije.

Iz ove partije ističu da je neznanje i neiskustvo sa viškom nadobudnosti i neosnovanog samopouzdanja i arogancije dovelo čitav sektor javnih nabavki u komplikovanu situaciju u kojoj je skoro nemoguće usvojiti Planove javnih nabavki za 2021. godinu i to iz dva ključna razloga: prvi je nepostojanje budžeta sa kojim će javne nabavke svih budžetskih korisnika raspolagati, posebno za nove budžetske korisnike i drugi jer u velikom broju budžetskih korisnika nema odgovornih lica za potpisivanje plana javnih nabavki za ovu godinu.

"Ovakvim postupkom Vlade i resornog ministarstva prekršeno je više članova Zakona o javnim nabavkama, navešćemo za sad samo one najgrublje prekršene članove 82, 83 i 84 koji jasno  kažu da je „Naručilac dužan da do 31. januara tekuće fiskalne, odnosno finansijske godine sačini plan javnih nabavki i dostavi ga nadležnom organu radi objavljivanja na portalu javnih nabavki.“  Kao i da „Postupak javne nabavke naručilac može da pokrene samo za nabavke koje su utvrđene planom javnih nabavki za tekuću godinu i za koje ima obezbijeđena finansijska sredstva budžetom ili na drugi način u skladu sa zakonom!“

Posebno je pitanje kako će se i na koji vremenski period donositi plan javnih nabavki, imajući u vidu da se privremeno finansiranje budžeta vrši na period od 90 dana. Jasno je da će zbog ovoga doći do drastičnog kršenja Zakona o javnim nabavkama koji je i u proteklih 40 dana „pao“ nebrojeno puta. Pošto novoj „ekspertskoj“ vladi i njenim apostolima poštovanje zakona nije primarno realno je da se ni na ova kršenja neće puno obazirati", saopšteno je iz LP.

U situaciji kad kako kažu iz ove partije, ne postoji usvojen budžet države Crne Gore za 2021. godinu, a finansiranje se uz kršenje zakona o Budžetu vrši iz privremenog budžeta nemoguće je izvršiti  planiranje nabavki i pri tome obezbijediti poziciju budžeta, odnosno finansijskog plana na kojoj su planirana sredstva za javnu nabavku.

"Na koji način će se u razumnom roku vršiti ključne nabavke u sektoru zdravstva, kapitalnih investicija, izgradnje i održavanja infrastrukture i građevinskih objekata, odbrane i policije pitanje je na koje eksperti iz vlade nemaju odgovor. Kako će se sve ovo odraziti na funkcionisanje javne uprave znaćemo veoma brzo, a da će izazvati negativne posljedice po desetine hiljada građana koji su na direktan ili indirektan način zavisni od javnih nabavki koje država sprovodi, znamo već sad", poručuju iz LP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.