Armin Lašet novi lider njemačke CDU

Armin Lašet novi lider njemačke CDU

Delegati vladajuće njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) izabrali su danas Armina Lašeta za predsjednika stranke.

Lašet (59), pragmatičan guverner pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, važi za umjerenog kandidata bliskog njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, šefici CDU do 2018. godine, ali neizvesno je da li će na predstojećim izborima biti kandidat za šefa vlade, navodi Dojče vele (DW).

Nakon što u prvom krugu glasanja nijedan od trojice kandidata nije imao apsolutnu većinu, Lašet je u drugom krugu dobio 521 glas, a Fridrih Merc 466.

U prvom krugu Merc je dobio 385 glasova, Lašet 380, a Norbert Retgen 224.

Na onlajn partijskom kongresu učestvovao je 1.001 delegat. Oni će, zbog formalnosti, glasove morati da pošalju i poštom.

Lašet će zbog toga zvanično biti izabran sledeće subote.

Posle izbora za lidera CDU, Lašet je rekao da je "svjestan odgovornosti" i da je pred strankom izazovna godina koju treba završiti izbornom pobjedom.

Prije glasanje je ukazao na važnost vođenja umjerene politike, navodeći napad pristalica odlazećeg američkog predsednika Donada Trampa na Kongres SAD kao primjer kuda polarizacija društva može da odvede, prenosi Asošiejted pres.

"Povjerenje je ono što nam daje snagu i ono što je narušeno u Americi. Moramo govoriti jasno, ali ne doprinositi polarizaciji. Moramo biti u stanju da integrišemo društvo", naveo je Lašet.

Lašet, koji je od 2012. godine bio jedan od pet potpredsjednika CDU, spada u privržene saradnike kancelarke Merkel i dosadašnje šefice stranke Anegret Kramp-Karenbauer, ministarke odbrane Nemačke.

On je ostao uz Merkel i u vrijeme oštrih kritika na njen račun zbog njene spremnosti da primi u zemlju veliki broj izbjeglica.

Upravo je kancelarkina migrantska politika ojačala Fridriha Merca, koji je oko sebe okupio nezadovoljne članove CDU.

Merc je danas drugi put izgubio izbore za predsjednika stranke. U decembru 2018. godine u drugom krugu ga je tesnom razlikom porazila Kramp-Karenbauer.

Lašet je rođen u Ahenu na krajnjem zapadu Njemačke, a od 1994. bio je poslanik Bundestaga, Evropskog parlamenta i pokrajinskog parlamenta u Diseldorfu.

U trci za šefa demohrišćana imao je važnu podršku ministra zdravlja Jensa Špana koji je tokom pandemije korona virusa postao jedan od najpopularnijih političara Njemačke.

U javnosti postoje spekulacije da Špan možda cilja da bude kandidat CDU za kancelara, iako je do sada to uvijek bio lider stranke.

Nervoza u CDU raste jer je Merkel, šefica stranke od 2000. do 2018. godine, a Vlade od 2005. godine, najavila povlačenje iz politike na kraju četvrtog mandata, krajem ove godine.

Stranka bi na proljeće trebalo da odluči ko će je predvoditi na parlamentarnim izborima u septembru, navodi DW.

Među biračima se najbolje kotira bavarski premijer Markus Zeder, koji nije član CDU, već njene sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Ta stranka djeluje samo u Bavarskoj i u koaliciji je sa CDU od 1949. godine.

Popularnost CDU je porasla tokom krize izazvane pandemijom, a prema najnovijim anketama mogu da računaju na podršku 36-37 odsto birača.

To je duplo više od podrške koju uživaju Zeleni, druga stranka po snazi.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.