Revitalizacija plaže na Adi Bojani moguća samo uz nasipanje velikih količina pijeska na obalu

Revitalizacija plaže na Adi Bojani moguća samo uz nasipanje velikih količina pijeska na obalu

O eroziji na Adi Bojani se govori duži niz godina, ali do sada nisu sprovedena adekvatna istraživanja na osnovu kojih bi se predložile odgovarajuće mjere za sanaciju - poruka je sa pres konferencije na kojoj je danas predstavljena Studija očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani sa predlozima rješenja.

Press konferenciji su prisustvovali prof. dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prof. dr Danilo Mrdak, državni sekretar za ekologiju, Dragoljub Marković, pomoćnik direktora JP Morsko dobro, a Studiju je predstavio prof. dr Sava Petković, koji je i njen autor. 

Prema procjeni nacionalnih institucija i prof. Petkovića, u drugoj polovini 2020. godine su prvi put odrađena adekvatna mjerenja za potrebe izrade Studije.

“Revitalizacija plaže na Adi Bojani, odnosno vraćanje nekadašnje širine plaže, se može postići samo nasipanjem velikih količina pijeska na obalu. Te količine pijeska je moguće dobiti bagerovanjem morskog dna, korišćenjem posebnih brodova koji izvlače pijesak sa odgovarajuće lokacije i posebnim „topovima“ izbacaju pijesak na obalu. Da bi se nasuti pijesak zadržao na plaži, potrebno je izgraditi zaštitne objekte (napere)”, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva, prenosi Mediabiro.

 U Studiji su predložena tri varijantna predloga rješenja revitalizacije plaže na Adi Bojani. Prva varijanta podrazumijeva izgradnju napera na zapadnom kraju plaže i nasipanje oko 250 000 m3 pijeska na erodiranu obalu, druga se odnosi na izgradnju dva napera, na zapadnom i istočnom kraju plaže i nasipanje oko 220 000 m3 pijeska na erodiranu obalu. Varijantom broj tri je predložena izgradnja dva napera, na zapadnom i istočnom kraju plaže, izgradnja podvodnog praga i nasipanje oko 220 000 m3 pijeska na erodiranu obalu.

PodgoricaPortretMinistarekologijeprostornogplaniranjaiurbanizmaRatkoMirtovi

Prof. Petković sa svojim timom je u Studiji budućem projektantu predložio Varijantu 2 kao rješenje revitalizacije plaže na Adi Bojani. 

“Ovim rješenjem bi se obezbijedila dužina plaže oko 630 m, a prosječna širina oko 75 m. Ukupna količina kamena za izgradnju dva napera, dužine 340 i 270 m iznosi oko 34 000 m3. Gruba procjena cijene radova za predloženu varijantu rješenja iznosi oko 3 500 000 eura”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na osnovu predstavljene Studije, potrebno je uraditi recenziju rješenja, nakon čega slijede obimni istražni radovi i priprema projektne dokumentacije za sprovođenje optimalnog rješenja kojem prethodi tenderska procedura. 

Ministar ekologije, prof. Mitrović ukazao je da Studija predstavlja dobru osnovu za vršenje istražnih radova i analiza za dobijanje optimalnog rješenja koje bi, prije svega, moglo da se napravi urbanistički „elegantnije“ i koje ne bi narušilo estetsku dimenziju ovog veoma značajnog dijela obale. 

Prof. Petković je, prilikom razmjene mišljenja sa ministrom Mitrovićem, potvrdio da je jedan od ključnih uzroka trenutne situacije na Adi Bojani izgradnja tri hidroelektrane na rijeci Drim koje su spriječile smanjenje količina nanosa koji su prirodno prihranjivali Adu Bojanu i balansirali odnošenje plaže pod uticajem morskih talasa.

„U proteklih pola vijeka površina plaže na Adi Bojani je smanjena za oko 42 hektara!”, izjavio je prof. Petković.

Odgovarajući na pitanja novinara, prof. Petković je ukazao da u ovom trenutku nije moguće procijeniti dužinu trajanja radova u okviru predloženog rješenja. On je predočio da je u međuvremenu pripremljen projekat hitnih interventnih mjera koje treba privremeno da zaustave eroziju plaža na Adi Bojani, makar za predstojeću ljetnju sezonu. 

„Ako iz bilo kojeg razloga (ekonomska kriza, pandemija Covid 19) nije moguće realizovati trajno rješenje revitalizacije zapadnog dijela plaže na Adi Bojani, neophodno je barem izgraditi klasičan naper od kamena, na zapadnom kraju plaže. Konstrukcija napera će sprječavati dalje odnošenje pijeska sa Ade Bojane u pravcu Velike plaže. Kako se na obali nalazi deponija od oko 80 000 m3 izbagerovanog pijeska, moguće je od ovog pijeska formirati neku plažu manjih dimenzija“, izjavio je profesor Petković. 

Državni sekretar za ekologiju, prof. Danilo Mrdak, saopštio je da je sada prioritet uspješna realizacija projekta hitnih mjera, kako bi se erozija zaustavila što je više moguće i djelimično revitalizovala plaža u pripremi za ljetnju turističku sezonu. 

„Ministarstvo će učiniti sve da u skladu sa zakonom ubrza administrativne procedure i isprati sprovođenje projekta hitnih mjera, ali i pripremne aktivnosti za realizaciju dugoročnih rješenja za sanaciju erozije plaže na Adi Bojani“, rekao je prof. Mrdak. 

Kako su saopštili iz Ministarstva, Dragoljub Marković iz JP Morsko dobro informisao je javnost o dinamici sprovođenja projekta hitnih mjera, odnosno da je sprovedena tenderska procedura i odabran izvođač radova, i da se tokom naredne sedmice očekuje potpisivanje ugovora i otpočinjanje radova. Ukazao je i na potrebu uspostavljanja monitoringa procesa na ovom području, kako bi se moglo uporediti stanje, odnosno, efikasnost hitnih mjera. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.