Kompanija Vektra Montenegro otišla u stečaj
ilustracija

Kompanija Vektra Montenegro otišla u stečaj

U kompaniji Vektra Montenegro jutros je otvoren stečaj, iako je njen izvršni direktor, Dragan Brković, pokušao to da izbjegne još jednim zahtjevom za izuzeće sudije Zorana Ašanina i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, prenosi portal Pobjede.

Postupak za ispitivanje razloga za uvođenje stečaja, koji je tražila švajcarska NLB Interfinanz zbog duga od 60 miliona eura, trajao je skoro dvije godine.

Za to vrijeme ročišta su odlagana više puta što zbog zahtjeva jedne, ali i druge strane, što zbog odsustva stečajnog upravnika, vještaka i Ašanina.

Ašanin je odbacio jutrošnji zahtjev za izuzeće i uputio spise Jovaniću, o čijem bi izuzeću trebalo da odlučuje predsjednik Apelacionog suda.

Prethodno je Jovanić, kao neosnovan, odbio prvi zahtjev Vektre Montenegro za izuzećem Ašanina.

Zbog toga je Ašanin odbacio kao nedopušten novi zahtjev Brkovića ukazujući da se o njegovom izuzeću već odlučivalo.

Navode zastupnika Vektre, Ranka Grbavca, da su pregovori sa NLB-om u toku te da su intenzivirani nakon praznika, njihov zastupnik Petar Minić je opovrgao potpisanom izjavom nadležnih iz te banke da se nikakvi pregovori ne vode sa Vektrom Montenegro.

Tako je Ašanin na ročištu donio odluku da se u kompaniji otvori stečaj i pored negodovanja Grbavca koji je ukazivao da se prije te odluke mora odlučiti o izuzeću Jovanića, zbog čega je odbio da potpiše zapisnik.

Prvobitno je stečaj u Vektri Montenegro otvoren 2012. godine, ali je Plan reorganizacije usvojen dvije godine kasnije.

Njime je bilo predviđeno da se banci ustupe zemljište i objekti upisani u listovima nepokretnosti u Bečićima, vrijedni 18,8 miliona eura, dok je ostatak duga trebalo da bude isplaćen u okviru trećeg isplatnog reda.

Kako do toga nije došlo, NLB Interfinanz je u martu prošle godine podnijela zahtjev za otvaranje stečaja.

Ašanin je pozvao povjerioce kompanije da potraživanja prijave do polovine februara i zakazao sastanak povjerilaca za 16. februar.

Ispitivanje potraživanja zakazano je za početak marta, a za stečajnog upravnika imenovao je Radojicu Grbu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.