Fokus novog paketa podrške pomoć najugroženijim građanima  i sveobuhvatnija podrška privredi

Fokus novog paketa podrške pomoć najugroženijim građanima i sveobuhvatnija podrška privredi

Novi paket podrške za prvi kvartal ove godine, koji bi Vlada trebalo da usvoji najkasnije do kraja mjeseca, imaće u fokusu pomoć najugroženijem građanima i intenzivniju i sveobuhvatnija podršku privredi, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je na sastnku sa privrednim udruženjima kazao da je novi paket podrške pripremljen zahvaljujući inputima i preporukama koje su dobijene od privrednih udruženja u periodu od održavanja inicijalnog sastanka, 18. decembra, do danas, a koji su dalje detaljno analizirani u intezivnoj komunikaciji među različitim resorima.

„Nakon što Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocjeni prvi i treći paket podrške, steći će se uslovi za ocjenu i realizaciju novog paketa podrške za prvi ovogodišnji kvartal. Očekujemo da će ovaj paket biti usvojen na Vladi najkasnije do kraja ovog mjeseca“, kazao je Milatović.

Novim paketom za prvi kvartal predviđa se snažnija podrška cjelokupnoj privredi kroz različite vrste poreskih olakšica, kao i jači intezitet subvencija na zarade, uz proširen opseg djelatnosti na one koji su u prethodnom periodu pretrpjeli najveće gubitke.

“Zadržavanje radnih mjesta, ali i podsticanje novog zapošljavanja, jedan je od prioritetnih ciljeva koji se žele postići mjerama paketa. Dodatno, paketom će biti podržani i nezaposleni, penzioneri, korisnici prava na lične invalidnine, korisnici materijalnog obezbjeđenja, a predviđena je i posebna podrška koja je namijenjena zdravstvenim i prosvjetnim radnicima“, saopšteno je iz Ministarstva.

Poseban set mjera pripremljen je za podršku sektorima turizma i ugostiteljstva, kao i poljoprivrede i ribarstva.

Dio paketa čine i preporuke lokalnoj samoupravi, Investiciono-razvojnom fondu (IRF) i Centralnoj banci (CBCG), kako bi se razmotrile mogućnosti za dodatnu i efikasniju podršku građanima i privredi.

Milatović je kazao da očekuju da će nove mjere, u sinergiji sa trenutnim epidemiološkim, dodatno doprinijeti normalizaciji privredne aktivnosti i pomoći ekonomskom oporavku Crne Gore.

„Prvi kvartal je tradicionalno izazovan i u redovnim uslovima poslovanja, ali smo se zaista potrudili i vodili principom da podršku usmjerimo ka onim ciljnim grupama koje su bile posebno iscrpljene u prethodnom periodu“, zaključio je Milatović.

Sastanku su, pored predstavnika poslovnih udruženja koja su članovi Savjeta za konkuretnost, prisustvovali i predstavnici udruženja poslovnih žena Crne Gore i ugostitelja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.