Urban i Đukanović

Crna Gora uvijek bila dobar primjer stabilnosti i napretka(VIDEO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Republike Češke Karela Urbana.

Đukanović je kako se navodi u saopštenju njegovog kabineta, uz visoke ocjene međudržavnih odnosa, zahvalio ambasadoru na inicijativi za razgovor, i kontinuiranoj nedvosmislenoj podršci Češke evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Crne Gore i regiona.

On je iskazao zahvalnost i za podršku koju Region ima od Višegradske grupe, čemu Češka daje značajan ton i impuls.

Predsjednik je uspješnom ocijenio i saradnju dvije zemlje u okviru NATO-a, uz izraženu nadu da će to uskoro biti i u okvirima EU, kao rezultat opredjeljenja Crne Gore da bude dio evropskog sistema vrijednosti i kontinuiranog razvoja demokratije, što je vrednovano i članstvom u Alijansi. Na toj liniji, ukazao je na značaj nastavka procesa pridruženja i punog ujedinjenja EU u cilju snaženja geopolitičke pozicije Evrope i revitalizacije evro-atlantskog partnerstva-važne tekovine i zajedničke vrijednosti Evrope i SAD", saopšteno je.

Đukanović je uz očekivanje da uslovi što prije dovedu do realizacije ranije dogovorenih posjeta na najvišem nivou, zahvalio za ekspertsku podršku te zemlje evropskom putu Crne Gore, posebno u oblasti pravde, unutrašnjih poslova i finansija. Uz sve dobro do sada, možemo ići i dalje u pravcu jačanja saradnje u ekonomiji u obostranom interesu, ocijenio je on.

Ambasador Urban je uz zahvalnost za prijem potvrdio da ZB i politika proširenja ostaju jedno od najviših prioriteta češke vanjske politike.

Urban je ocijenio da je Crna Gora uvijek bila dobar primjer stabilnosti i napretka, što se ilustruje i vidljivim rezultatima. On je iskazao uvjerenje da će Crna Gora nastaviti prozapadnu i proevropsku vanjsku politiku, uz ocjenu da je bezbjednost i stabilnost ZB, koji je i geografski i kulturološki dio Evrope, zajednički vitalni interes ne samo EU, već i cijele Evrope.

"Ambasador Urban je ponovio da će Crna Gora imati punu političku i stručnu pomoć na putu ka EU, i izrazio nadu da će Crna Gora nastaviti sve ono što je uz evropsku podršku urađeno u procesu reformi i izgradnje institucija", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Đukanović i ambasador Urban su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu.

U razgovoru je kako se dodaje, istaknuta važnost dobre saradnje institucija dvije zemlje u vremenu pandemije, koja je kako je ambasador Urban kazao, bila odlična i na evropskom nivou. 

Đukanović je zahvalio na vrijednoj medicinskoj pomoći Češke crnogorskom zdravstvenom sistemu za borbu protiv pandemije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.