Opozicija pokrenula postupak za ocjenu ustavnosti akata usvojenih u Skupštini 29. decembra
Foto: Skupština Crne Gore

Pred Ustavnim sudom

Opozicija pokrenula postupak za ocjenu ustavnosti akata usvojenih u Skupštini 29. decembra

Svih 40 poslanika opozicije u crnogorskom parlamentu podnijelo je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka o izmjenama Poslovnika Skupštine, imenovanju devet članova DIK-a i obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koje su stupile na pravnu snagu – prenosi Pobjedi.

Podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine objavljenog u Službenom listu Crne Gore br. 129/20, koji je stupio na snagu 7. januara ove godine, zatim za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o imenovanju devet članova Državne izborne komisije objavljenog u Službenom listu 129/20, koji je stupio na snagu 29. 12. 2020. godine, te za inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koji je objavljen u Službenom listu br. 129/20, a stupio je na snagu 30. 12. 2020. godine.

Osporeni akti usvojeni su na sjednici parlamenta 29. decembra, koja je počela na način što je kompletna opozicija – DPS, SD, BS, SDP i albanske partije, uskratila kvorum za rad. Pozivajući se na član 90 Poslovnika, cjelokupna opozicija je smatrala da kvoruma nema ukoliko 41 poslanik nije to potvrdio elektronskom poslaničkom karticom. Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je, međutim, bio stava da kvoruma ima nakon prozivke 41 poslanika, od kojih je Maja Vukićević (DNP), koja je u samoizolaciji zbog korona virusa, uključena onlajn.

Iz DPS-a je te večeri kasno, 29. decembra, dok su usvajani zakoni, rečeno da su za opoziciju odluke Skupštine nelegitimne i nevažeće.

Nova sjednica Skupštine zakazana je za 20. januar, kada će biti glasanje o zakonima usvojenim 29. decembra, a koje je vratio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.