Министарка здравља обишла COVID пацијенте у ОБ Беране и ДЗ Рожаје: ''Не повећава се број пацијената на болничком...

Posted by Ministarstvo zdravlja Crne Gore on Среда, 13. јануар 2021.

Borovinić Bojović: Bolnica u Beranama će dobiti neophodnu opremu, ne povećava se broj pacijenata na bolničkom liječenju

Iako svakodnevno pregledaju veliki broj pacijenata u kovid ambulantama, u beranskoj bolnici nema povećanog prijema pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović prilikom posjete toj ustanovi.

 ''Danas prilikom posjete beranskoj bolnici obišla sam sve pacijente COVID pozitivne u COVID odjeljenju bolnice kojih u ovom trenutku ima 33 od ukupno 84 postelje opredijeljene za COVID bolesnike. Od tih 33 pacijenta, tri su trenutno životno ugrožena, 8 je sa teškom kliničkom slikom, ostali su trenutno u stabilnom stanju. Od kolega koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane, saznala sam da se veliki broj pacijenata na dnevnom nivou pregleda u ambulantama, da je odlazak i dolazak pacijenata u bolnicu dinamičan, ali da se broj onih koji su na bolničkom liječenju u poslednje vrijeme ne povećava'', kazala je ministarka.

Tokom susreta sa osobljem beranske bolnice iskazana je potreba za nabavkom  neophodne dijagnostičke opreme, potrebne u svakodnevnom radu sa COVID pacijentima.

Ministarka je obećala ažurnost prilikom ispunjenja ovih zahtjeva.

''Takođe, zaista moram da pohvalim srednji medicinski kadar, kao i svoje kolege koji su od prvog dana epidemije bukvalno na prvoj liniji odbrane, ali i da naglasim da su pacijenti u neposrednom razgovoru sa mnom izrazili veliku zahvalnost, kako srednjem medicinskom kadru, tako i svim mojim kolegama koji su tamo 24 sata dnevno''- istakla je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja je nakon Berana, obišla i Dom zdravlja u Rožajama i konstatovala dobre kapacitete te ustanove.

"Ovo nije klasični dom zdravlja, odnosno pruža veći broj servisa od uobičajenih u domovima zdravlja. U julu mjesecu liječeno je 11 COVID bolesnika. Sada trenutno 29 COVID pozitivnih pacijenata je na svakodnevnom tretmanu u dijelu stacionara koji je pretvoren u dnevnu bolnicu i obezbijeđen je odgovarajući broj kreveta, koji su u svakom trenutku spremni da prime eventualne COVID pacijente koji su u pogoršanju. Teški pacijenti koji zahtijevaju ozbiljan monitoring i dvadesetčetvoročasovno praćenje od strane anesteziologa, upućuju se u Opštu bolnicu Bijelo Polje i Opštu bolnicu Berane“, zaključila je Borovinić Bojović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.