Italija: Ljekari će birati koji će pacijenti dobiti njegu koja spasava život
Ilustracija

Italija: Ljekari će birati koji će pacijenti dobiti njegu koja spasava život

Italijansko ministarstvo zdravlja izloženo je oštrim kritikama nakon što je nacrt novog plana za pandemiju u zemlji otkrio da će medicinarima biti dozvoljeno da biraju koji će pacijenti dobiti njegu koja spasava život.

Ovo je prvi put da je Italija ažurirala svoj plan za pandemije od 2006. godine. Smatra se da je odsustvo adekvatnog plana doprinijelo smrtnosti Italije od korona virusa većoj od 79.000, navodi britanski "The Guardian".

Nacrt kopije plana pandemije za 2021-23. godinu predviđa da, iako su zdravstveni radnici u obavezi da pružaju najbolju i najprikladniju njegu pacijentima, postoje okolnosti zbog kojih je neophodno odrediti koga treba da pokušaju da spase.

Strana 25 plana glasi: "Disbalans između potreba i raspoloživih resursa može uslijediti usvajanjem kriterijuma za trijažu u pristupu terapiji, pa se stoga mogu dodijeliti oskudni resursi kako bi se pružio neophodan preferencijalni tretman onim pacijentima za koje je najvjerovatnije da će imati koristi", prenosi Gardijan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.