U SAD-u pogubljena prva žena nakon gotovo 70 godina
Lisa Montgomeri

U SAD-u pogubljena prva žena nakon gotovo 70 godina

Američke vlasti pogubile su u srijedu rano ujutro Lisu Montgomeri, jedinu ženu koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne, nakon što je Vrhovni sud uklonio posljednju barijeru odbacujući odluku nižeg suda o odgodi izvršenja, prema novinaru koji je u ime javnosti pratio pogubljenje.

Njeno pogubljenje prvo je provedeno nad ženom od 1953.

Montgomeri (52) je 2007. osuđena u Mizuriju zbog otmice i ubistva Bobi Džo Stinet, žene u osmom mjesecu trudnoće čiju je bebu Montgomeri izrezala iz materice. Dijete je preživjelo.

Neki od rođaka žrtve bili su na njenom pogubljenju, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Pogubljenje Mongomeri više je puta odgađano jer je odbrana tvrdila da ona nije mentalno u stanju shvatiti razlog kazne. Njena advokatkinja Keli Henri rekla je kako niko vjerodostojan ne može osporiti njenu dugotrajnu mentalnu bolest koju su tretirali zatvorski doktori, piše Reuters, prenosi Hina.

Pogubljenje je izvedeno u zatvoru u Ter Hotu u saveznoj državi Indiani.

Avokatski tim Lise Montgomeri tražio je pomilovanje zbog toga što je ona zločin počinila nakon djetinjstva u kojem je bila zlostavljana i žrtva neprekidnih silovanja očuha i njegovih prijatelja te su tražili da se smrtna kazna zamijeni kaznom doživotnog zatvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.