Pompeo otkazao posjetu EU jer je nekoliko zvaničnika odbilo sastanak?
Majk Pompeo

Rojters prenio

Pompeo otkazao posjetu EU jer je nekoliko zvaničnika odbilo sastanak?

Američki državni sekretar Majk Pompeo otkazao je putovanje u Evropu zbog toga što su ministar inostranih poslova Luksemburga i još nekoliko visokih zvaničnika Evropske unije odbili da se sastanu s njim, potvrdilo je Rojtersu nekoliko evropskih diplomata.

Pompeo je namjeravao da se sastane sa šefom diplomatije Luksemburga Žanom Aselbornom, a potom je planirao nekoliko sastanaka u Briselu.

"Ministarstvo inostranih poslova Luksemburga obavijestilo je Stejt department da sada nema uslova za taj sastanak, ali je Pompeov put u Brisel bio aktuelan do posljednjeg trenutka i otkazan je tek danas", rečeno je Rojtersu.

Iz diplomatskih izvora britanskoj agenciji je rečeno da su otkazi sastanaka usledili zbog nasilnog ulaska pristalica Donalda Trampa u Kongres prošle sedmice.

Pompeo je to osudio, ali njegovi planirani sagovornici smatraju da je propustio da istakne ulogu koju je u tome imao američki predsjednik.

Aselborn je dan nakon nereda na Kapitolu izjavio da je Tramp „kriminalac“ i „politički piromanijak“, a odmah potom je odlučeno da se otkaže sastanak sa Pompeom.

Stejt department je danas odbio molbu Rojtersa za komentar o otkazivanju evropske turneje Pompea.

Nakon otkazivanja sastanka u Luksemburgu, bilo je planirano da Pompeo u srijedu ima privatnu večeru sa Jensom Stoltenbergom u privatnoj rezidenciji generalnog sekretara NATO u Briselu, a narednog dana trebalo je da se sastane sa ministarskom inostranih poslova Belgije Sofi Vilmes.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.