EU nabavlja 60 miliona doza Valneva vakcina
Valneva vakcina, Foto: Getty images

Unija završila pregovore

EU nabavlja 60 miliona doza Valneva vakcina

Evropska unija (EU) je završila preliminarne pregovore sa farmaceutskom kompanijom Valneva sa sjedištem u Francuskoj o kupovini 60 miliona doza vakcina protiv koronavirusa, prenosi Anadolija.

Evropska komisija će od kompanije Valneva kupiti 30 miliona doza vakcina, a takođe će imati mogućnost da kupi još 30 miliona doza.

Navodi se da će vakcina Valneve sadržavati neaktivni virus, a treća faza testiranja ove vakcine protiv kovid-19 još nije počela.

Evropska komisija vodi pregovore i sklapa dogovore o kupovini vakcina u ime zemalja članica. Do danas je EU potpisala ugovore sa šest kompanija za približno 2,3 milijarde doza vakcina protiv kovid-19.

Evropska komisija je prethodno sa Fajzer/Biontekom dogovorila kupovinu 600 miliona doza vakcina, sa AstraZenekom 400 miliona, Sanofi-GSK 300 miliona, kompanijom Džonson i Džonson 400 miliona, KjurVakom 405 miliona i sa Modernom 160 miliona doza vakcina.

Osim sa Valnevom, EU je završila preliminarne pregovore i sa kompanijom Novavaks o kupovini vakcine.

Valneva je biotehnološka kompanija koja razvija i prodaje vakcine protiv zaraznih bolesti. Valneva je osnovana 2013. godine spajanjem Intersela i Vivalisa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.