Radulović: Oko 300 ljekara na bolovanju, neki od njih godinama
Klinički centar Crne Gore

"Tražićemo od Ministarstva zdravlja da vidimo ko od njih ispunjava uslov za starosnu penziju"

Radulović: Oko 300 ljekara na bolovanju, neki od njih godinama

Novi menadžment Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uputiće Ministarstvu zdravlja incijativu sa ciljem da saznaju ko od ljekara koji su godinama na bolovanju, ispunjava zahtjev za penziju, saopštila je danas direktorica te ustanove Ljiljana Radulović tokom radnog doručka sa novinarima.

Kazala je da je čak oko 300 ljekara na bolovanju, te da se to bolovanje ne odnosi na koronavirus.

"Nećemo da ulazimo u ljekarsku tajnu, u to koje su im dijagnoze, ali neki od kolega na bolovanju su toliko dugo i mi moramo da znamo koji je to broj ljekara sa kojima raspolažemo", navela je Radulović, prenosi Pobjeda.

Kazala je da je medicina javna usluga te da ljekari moraju biti na usluzi isključivo građanima. Navela je da neće ispitivati ko je opravdano ili neopravdano na bolovanju te da na to nema pravo.

"Zbog toga ćemo saznati ko od njih može u penziju,jer ćemo se na ovaj način zaštititi od nepotrebng troška. Ono što je nesrećan trenutak novog menadžmenta ove ustanove je da imamo novu budžetsku godinu koja počinje tek krajem marta, pa smo Fondu uputili zatjev u kome se navodi da nam samo za plate treba skoro 39 miliona eura", navela je Radulović

Kazla je da im u kvoid situaciji pomažu i specijalizanti koji su „povučeni sa svojih specjalizacija“ te da je i to dodatni trošak.

"Plaćamo im plate i odvojeni život, oni su uglavnom na specijalizacijama u Beogradu, tamo su iznajmili stanove i počeli edukaciju i ne možemo od njih da tražimo da sve prekinu ali su tu da nam pomažu. Takođe ova situacija dovodi do toga da će oni kasniti sa svojim specijalizacijama i subspecijalizacijama", navela je Radulović.

Kazala je da imaju kao ustanova velikih troškova, te da je KCCG jedina zdravstvena ustanova koja propisuje ljekove na B listi.

"To su najskuplji ljekovi i to daje trošak od 25 miliona eura i predstavlja nam veliko opterećenje. Povećana je potreba i za potrošnim materijalom pa će oko oko 18 miliona eura godišnje poći na to. Ukoliko budemo morali da obnovimo i opremu koja je jako skupa za sve troškove će nam u ovoj godini trebati budžet od 95 miliona eura. Bez opreme to bi dostizalo cifru od 88 miliona eura", kazala je Radulović.

Ona je istakla da su ljekari umorni te da su na prvoj liniji odbrane sa koronavirusom mjesecima i da im ponestaje snage.

"Iako su umorni, raspoloženi su za posao. Zahvalni smo im za sve što rade, jer niko ne zna kako je raditi ovaj posao non stop bez odmora", navela je Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.