Španija: Snijeg čisti i vojska, vakcinacija obustavljena
Ilustracija

Španija: Snijeg čisti i vojska, vakcinacija obustavljena

Španski glavni grad Madrid pokušava se oporaviti nakon snijega koji je tokom vikenda paralizovao velike dijelove centralne Španije.

Španiju je zadesila najintenzivnija snježna oluja u posljednjih 50 godina. Uz nagli pad temperatura u ponedjeljak, mraz i snijeg, koji je u nekim urbanim područjima dostigao i više od 50 centimetara, vlasti pozivaju ljude da izbjegavaju kretanje, osim bitnih izlazaka iz domova.

Kretanje po skoro 700 puteva i dalje je otežano, a na otprilike polovini njih su potrebne zimske gume ili lanci.

U Madridu vlasti pozivaju građane da izbjegavaju koristiti nekoliko traka koje su civilna zaštita i vojni bataljoni uspjeli očistiti za vozila hitne pomoći.

Mnogo glavnih gradskih usluga obustavljeno je u ponedjeljak, iako su se neki supermarketi i kiosci otvoreni prvi put u tri dana.

Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na zdravstveni sektor pa je obustavljena vakcinacija. U čišćenju snijega ispred bolnica pomaže vojska.

Na aerodromu, koji je bio zatvoren od petka navečer, realizovano je desetak letova i očekuje se da će u potpunosti nastaviti s radom "tokom ponedjeljka", rekao je ministar saobraćaja Jose Luis Abalos.

Novi kontigent od 350.000 doza vakcine Pfizer-BioNTech koju je Španija u ponedjeljak trebala primiti na aerodromu u Madridu morao je biti preusmjeren u sjeverni grad Vitoriju.

Škole su u ponedjeljak zatvorene u regijama Kastilja La Manča, Madridu i mnogim drugim područjima Španije.

Najmanje četiri osobe umrle su od poplave ili niskih temperatura koje je donijela oluja Filomena. Mećava je takođe zarobila u vozilima preko 1.500 ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.