Evropska komisija: Kontrola pomoći MA nadležnost crnogorskih vlasti
Ilustracija

Evropska komisija: Kontrola pomoći MA nadležnost crnogorskih vlasti

Kontrola pomoći kompaniji Montenegro Airlines, nadležnost je crnogorskih vlasti, a naša zemlja treba da nastavi da teži potpunom usklađivanju sa pravilima EU, saopšteno je TVCG u Evropskoj komisiji (EK).

Da li je pomaganje kompaniji Montenegro airlines u skladu sa EU standardima, u EK nijesu želeli da kometarišu, uz objašnjenje da je na crnogorskoj vladi da donese takvu odluku.

“Generalno, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i obavezama tokom pregovora o pristupanju (Poglavlje 8), Crna Gora bi trebalo da nastavi da teži potpunom usklađivanju sa pravilima EU, uključujući i konkurenciju, i da pokaže efektivno i efikasno sprovođenje tih pravila na nacionalnom nivou”, navodi se u saopštenju EK.

U Briselu podsjećaju da je avio kompanija već je iskoristila državnu pomoć na osnovu plana restrukturiranja prije skoro deceniju, tako da je ponovni vid iste podrške nemoguć.

“Evropska komisija je svjesna da je u junu 2012. godine organ za državnu pomoć odobrio približno 35 miliona eura pomoći na osnovu plana restrukturiranja za period 2012-2015, koji je samo djelimično završen. U skladu sa pravilima o državnoj pomoći za kompanije u poteškoćama, dalja pomoć se ne može dodijeliti aviokompaniji (princip posljednjeg puta)”, kazali su iz EK odgovarajući na pitanje dopisnika RTCG iz Brisela Ivana Mijanovića.

No, uprkos tome, u Komisiji su istakli da je domaća aviokompanija još jedanput dobila novac iz državnog novčanika.

“Pored toga, Evropska komisija je svjesna da je dodatna pomoć dodijeljena kompaniji Montenegro Airlines 2020. godine, ali da je organ za državnu pomoć u septembru  donio odluku o otvaranju dubinske istrage”, navodi se u saopštenju.

 U Komisiji smo pitali po kom su osnovu isplaćivane milionske pomoći evropskim avokompanijama koje posluju sa gubicima. Odgovor je u evropskoj regulativi, na osnovu koje Zemlje članice mogu da pomogu kompanijama u specijalnim okolnostima, kako bi “kompenzovale štetu“, u ovom slučaju nastalu usljed pandemije koronavirusa.

“Što se tiče državne pomoći koju su zemlje članice dodjelivale u kontekstu pandemije koronavirusa, Evropska komisija odobrila je mjere koje su u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći (uključujući Privremeni okvir državne pomoći i član 107.2.b Ugovora o funkcionisanju Evropske unije)”, navodi se u saopštenju.

A kada je riječ o kompaniji u nastanku, “2Montenegro”, odnosno da li smatraju da će ona za kratno vrijeme uspjeti da bude operabilna, u Briselu, nijesu željeli da kometarišu, kako kažu,  odluke koje se tiču domaće politike nove Vlade. Ipak, poručuju da su tu da pomognu.

“Komisija ostaje na raspolaganju da pruži podršku crnogorskim vlastima da umanje prekide u pružanju usluga, kao i da osiguraju kontinuirani pristup Crnoj Gori vazdušnim putem, uključujući i perspektivu državne pomoći”, navodi se u saopštenju.

Budući da  Crna Gora nije članica Agencije za vazduhoplovnu sigurnost Evropske unije (EASA), u Komisiji ističu da su  crnogorske vlasti su dužne da osiguraju da bilo koja nova aviokompanija registrovana u toj zemlji ispunjava svoje međunarodne obaveze u vezi sa vazduhoplovnom sigurnošću.

Portal RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.