Španci užurbano čiste snijeg prije novog ledenog talasa
Foto: Getty/ Rex

Španci užurbano čiste snijeg prije novog ledenog talasa

Poslije izuzetno jake mećave koja je zahvatila centralni dio Španije, vlasti užurbano čiste snijeg u Madridu i drugim dijelovima zemlje prije nego što stigne novi jaki ledeni talas.

Sniježne padavine od više desetina centimetara pokrile su u petak i subotu Madrid i dio Španije i paralisale saobraćaj. Od petka je u centralnlom regionu napadalo najviše snijega od 1971. godine. Sniježna oluja nazvana Filomena je donijela jake kiše u drugim dijelovima Španije i u njoj je stradalo troje ljudi.

Očekuju se temperature ispod minus deset stepeni Celzijusa u velikom dijelu unutrašnjosti zemlje od noći od nedjelje na ponedjeljka, i do četvrtka, prema  Španskoj meteorološkoj agenciji (AEMET).

„Naš cilj je da iskoristimo svaki trenutak prije ponedeljka kada će doći do pada temperature, da uklonimo snijeg sa glavnih saobraćajnica prije nego što se pretvori u led“, rekao je gradonačelnik Madrida Hose Luis Martines-Almeida.

On je upozorio da će od sada pa do kraja nedjelje biti jako otežano kretanje u glavnom gradu, gdje je snijeg prestao da pada juče popodne. U Madridu je morala da bude izvedena vojska da raščisti piste međunarodnog aerodroma, koji će ostati zatvoren najmanje do danas popodne, kao i pristupe bolnicama koje su i dalje pod pritiskom zbog pandemije koronavirusa.

Prema navodima vlade, saobraćaj je i dalje prekinut ili poremećen na više od 700 puteva jutros, dok su vozovi koji saobraćaju ka i iz Madrida otkazani do popodne.

Nevrijeme se danas kreće ka Kataloniji i Aragonu na sjeverroistoku zemlje, gdje pada slabiji snijeg nego onaj koji je pao u centralnom dijelu zemlje prethodna dva dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.