Evropska unija u Crnoj Gori nagradila najbolje poznavaoce biodiverziteta

Evropska unija u Crnoj Gori nagradila najbolje poznavaoce biodiverziteta

Evropska unija u Crnoj Gori nagradila je najbolje poznavaoce biodiverziteta, u okviru svoje edukativne kampanje o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama „I ja sam vama“, koje su predstavljene na sajtu www.biodiverzitet.me

Pakete eko proizvoda inspirisanih prirodom osvojili su Radovan Backović iz Nikšića, Danica Čvorović iz Pljevalja i Amra Lješnjanin iz Plava, koji su izabrani slučajnim odabirom među najbolje rangiranim igračima nagradnog kviza na pomenutom sajtu.

Na sajtu su predstavljene 54 vrste, na zanimljiv i intekrativan način kroz tekstove, fotografije i ilustracije. Na jednom mjestu možete upoznati biljke, sisare, ptice, vodozemce i gmizavce, inskete i morske vrste, zaštićene u okviru Natura 2000, ekološke mreže zaštićenih područja koju je formirala Evropska unija. „I ja sam sa vama“, kako se kampanja zove, simbolično poručuju mrki medvjed i divokoza, flamingos i tetrijeb, dobri delfin i zlatni koral, lincura i puzavi zvončić, vilin konjić i tigrasti medonja, riječna kornjača i leopard smuk, kao i mnoge druge važne, ali ugrožene vrste koje treba da sačuvamo - pojašnjavaju iz EU Info centra.

NagradekampanjaIjasamsavama1

Za mjesec dana, sajt je, kako je saopšteno,  posjetilo preko 4 000 ljudi, a kviz je odigralo više od 1 200 takmičara.

Pored kviza, svake sedmice Evropska unija u Crnoj Gori nagrađivala je svoje pratioce na društvenim mrežama, koji su na taj način mogli da osvoje kućice za ptice, drvene slagalice za djecu, ukrase za jelu u obliku zaštićenih vrsta i druge eko proizvode. Cilj je bio da se ova tema dodatno promoviše i tako ukaže na važnost zaštite bioraznolikosti.

Podatke o zaštićenim vrstama, EU u Crnoj Gori je sakupila u saradnji sa partnerima: Agencijom za zaštitu životne sredine, Institutom za biologiju mora u Kotoru i nevladinim organizacijama Centrom za zaštitu ptica i Crnogorskim društvom ekologa.

Povod za organizaciju ove kampanje je, napominju, Green Deal (Zeleni sporazum) Evropske unije, koji predstavlja strategiju održivog razvoja EU za 21. vijek i postavlja cilj je da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent. Važan stub ovog sporazuma je i zaštita biodiverziteta, čija je zaštita bila centralna tema kampanje „I ja sam sa vama“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.