Crnogorski pokret: Iz postojeće situacije moguće samo legalno izaći raspisivanjem novih izbora

Pozvali Ustavni sud da zaštiti ustavni poredak

Crnogorski pokret: Iz postojeće situacije moguće samo legalno izaći raspisivanjem novih izbora

Crnogorski pokret, kao nevladina organizacija koja je zabrunuta za pravni interegnum u kojem se našla država Crna Gora, a u skladu sa članom 149. i 150. Ustava Crne Gore, javno apeluje i traži od Ustavnog suda Crne Gore da stane u odbranu ustavnog poretka i vrati državu Crnu Goru u ustavno stanje, što i jeste osnovna uloga Ustavnog suda.

Crnogorski pokret, kako je saopšteno iz te organizacije, smatra da je Skupština nizom nelegalnih, ili makar spornih odluka dovela u pitanje funkcionisanje ustavnog poretka Crne Gore.

"Počev od odluka Skupštine od 23.11.2020, kada se mimo ustavnih procedura ušlo u ustavnu nadležnost donošenjem Odluke o dopunama Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore, kojima je omogućeno poslanicima učešće u radu Skupštine bez ličnog prisustva śednicama, čime su direktno prekršene odredbe člana 91. Ustava Crne Gore u kojima se imperativno zahtjeva prisustvo.

Navedene dopune Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore donešene su na temelju instituta vanredne situacije koji ne postoji ni u Ustavu, ni u pravnom sistemu Crne Gore. U Crnoj Gori nije uvedeno ni ratno, ni stanje ratne opasnosti, ni vanredno stanje, saglasno članu 132. i članu 133. Ustava, da bi se primjenjivao član 222. Poslovnika Narodne skupštine (''Sl. list CG'' broj 59/17)", saopštili su.

Ne samo da je tim aktima prekršen Ustav Crne Gore, nego se, upozoravaju onu, nastavilo sa daljim njegovim kršenjem kada je, sa 40 prisutnih poslanika, dakle bez kvoruma, bez kvalifikovane većine u odnosu na 81 poslanika, iz člana 83. Ustava Crne Gore, 28.12.2020.godine održana sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj je donešeno niz akata čije je donošenje zasnovano na protivustavnoj odluci da se kvorum obezbjedi putem video veze, bez ličnog prisustva poslanika/ce, što je u direktnoj suprotnosti sa članom 91. Ustava Crne Gore.

"Em što je nekvalifikovana većina odlučivala o kvorumu kršeći Ustav Crne Gore, em je prekršen i Poslovnik Skupštine u članu 90, koji se bavi kvorumom, bez kojeg se ne može ni otvoriti śednica, ni donositi dnevni red, niti donositi bilo kakve odluke.I to nije kraj zamješateljstvu. Poslanik koalicije „Crno na bijelo“, Filip Adžić, podnio je neopozivu ostavku na poslaničku funkciju, koja se konstatovala na pomenutoj śednici. Pošto se o ostavci ne raspravlja niti odlučuje, ona je lični čin, time je prestala poslanička funkcija pomenutog poslanika. Za konstatovanje ostavke, po Poslovniku, nije nužna kvalifikovana većina u Skupštini jer se o njoj ne odlučuje. Na istoj śednici, bez kvoruma, dakle ilegalno, suprotno Ustavu i Poslovniku, verifikovan je mandat poslanici sa liste „Crno na bijelo“, Suadi Zoronjić. Ne samo da je bez kvoruma verifikovan mandat, već je to učinjeno bez „uvjerenja izabranom poslaniku“ koje izdaje Državna izborna komisija, saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, stav 14, čime se nezakonito ušlo u nadležnost drugog državnog organa",saopštava CP.

Kako dodaju, tako je faktički stvorena situacija u kojoj je većina konstatovana na śednici Skupštine 04. decembra 2020. godine to prestala da bude, izgubivši dva poslanička mjesta.

"Obzirom da je aktuelna Vlada Crne Gore time izgubila podršku u Skupštini Crne Gore i da nema većinsku podršku, odnosno, ima podršku samo 39 poslanika, Ustavni sud mora preuzeti obavezu i na ustavan način razriješiti postojeću situaciju. Nama se čini da je iz postojeće situacije moguće samo legalno izaći raspisivanjem novih izbora, jer bi sve drugo izazvalo posljedice koje se teško mogu sagledati, a koje sa sobom nose potencijalne opasnosti za građanski mir i ustavni poredak", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.