Vatrogasci u Sisku uklanjaju zvonik katedrale oštećene zemljotresom
Uklanjanje zvonika sa katedrale, Foto: Tanjug

Vatrogasci u Sisku uklanjaju zvonik katedrale oštećene zemljotresom

Vatrogasci su danas nastavili složen postupak uklanjanja pedesetak metara visokog zvonika katedrale u Sisku.

Uklanjanje teško oštećenog crkvenog tornja usporeno je lošim vremenom, te je za sada uklonjen samo krst s tornja, prenijela je Hina.

Zbog velikih oštećenja i težine tornja to je izuzetno zahtevan postupak, rekao je koordinator akcije, gradjevinar Davor Vrbanek. Dotrajala je drvena konstrukcija, te postoji opasnost da se svakog trenutka sami sruše "kapa", ili ceo zvonik.

Predviđeno je da se najprije uz dve višetonske dizalice spusti "kapa" zvonika koji je privremeno učvršćen obručima.

Budući da se od zemljotresa krajem prošle godine cio zvonik odvojio od crkve i nagnuo - u gornjem dijelu 25 santimetara, cijeli mora da se demontira ciglu po ciglu i spusti na tlo, rekao je Vrbanek.

To je jedini način da se one ne oštete obližnje zgrade i da se ne ugroze prolaznici.

Poslije spuštanja "kape" zvonika, planirano je uklanjanje njegovog zidanog dijela, sagrađenog sredinom 18. vijeka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.