Kim Džong UN: Amerika nikada neće promijeniti anti-sjevernokorejsku politiku
Kim Džong Un, Foto: AP

"Bez obzira ko je na vlasti"

Kim Džong UN: Amerika nikada neće promijeniti anti-sjevernokorejsku politiku

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un rekao je kako ova zemlja razvija novo naoružanje, što uključuje i nuklearnu podmornicu i taktičko nuklearno oružje, piše CNN.

Nakon što je ranije ove sedmice najavio širenje vojnih kapaciteta Sjeverne Koreje,Kim Džong Un danas je otkrio više detalja povezanih s ovim planom.

"Bez obzira na to ko je na vlasti u SAD-u, prava priroda i istinski duh anti-severnokorejske politike nikada se neće promijeniti. Razvoj nuklearnog oružja treba da napreduje bez prekida", rekao je Kim, prenosi B92.

Dodao je kako su projekti u različitim fazama razvoja, neki su u završnoj fazi, dok su drugi završeni i spremni za testiranje.

Najavio je poboljšanja u taktičkom nuklearnom oružju koje je manje destruktivno od strateškog nuklearnog oružja.

Osim toga, podmornica koja radi na nuklearni pogon je takođe u završnoj fazi ispitivanja.

Stručnjaci kažu da je Kimov režim dugo tražio ove tehnologije kako bi poboljšao kvalitet i trajnost svog nuklearnog oružja.

Podmornica na nuklearni pogon bila bi posebno korisna iz perspektive odvraćanja jer bi poboljšala sposobnost Sjeverne Koreje za "drugi udar" - sposobnost da preživi početni nuklearni napad protivnika i odgovori u naturi.

U julu 2019. godine, agencija KCNA je objavila fotografije Kima kako pregledava podmornicu u izgradnji. U to vrijeme, Sjedinjene Države su vjerovale da slike vjerovatno prikazuju obnovljenu podmornicu za koju je Vašington znao više od godinu dana, izjavio je visoki američki zvaničnik.

A satelitske slike iz septembra te godine pokazale su da se Pjongjang možda pripremao za razmještanje podmornice sposobne za ispaljivanje projektila, prenosi CNN.

Međutim, malo je vjerovatno da će Sjeverna Koreja uskoro moći stvarno da postavi takvu podmornicu.

Iako je Sjeverna Koreja uspješno testirala balističke rakete koje su lansirane podmornicama i za koje se vjeruje da se mogu pohvaliti flotom od oko 70 podmornica, stručnjaci kažu da je većina podmornica vjerovatno stara, glasna i nesposobna da ispaljuje balzitične rakete naoružane nuklearnim oružjem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.