IJZ neće predložiti pooštravanje mjera
ilustracija

Broj novooboljelih na stabilnom, ali visokom nivou

IJZ neće predložiti pooštravanje mjera

Institut za javno zdravlje (IJZ) neće predložiti pooštravanje mjera Komisiji za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, jer nije došlo do značajnog povećanja broja zaraženih u odnosu na broj testiranih.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je Danu da će radna grupa IJZ danas razmatrati trenutnu epidemiološku situaciju, nakon čega će uputiti predloge Komisiji za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

"Institut za javno zdravlje, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, prati epidemiološku situaciju u zemlji na dnevnom nivou. Konačni predlog mjera, u saglasnosti sa trenutnom epidemiološkom situacijom, biće formiran nakon sastanka Radne grupe IJZCG za kontrolu, prevenciju i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 koja će biti održana 9. januara, nakon čega će predlozi biti proslijeđeni Komisiji za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti Kovid-19, a definitivna odluka o mjerama koje će stupiti na snagu od 12. januara biće donesena od strane Savjeta 11.1.2021. godine", kazao je Galić.

Kako je rekao, trenutno je broj novooboljelih na stabilnom, ali visokom nivou, čemu u prilogu govori podatak da je broj novooboljelih u odnosu na broj testiranih na dnevnom nivou u rasponu od 25 do 32 odsto već poslednjih nekoliko nedjelja.

"Ipak, definitivnu procjenu ćemo imati nakon sastanka Radne grupe IJZCG. Definitivnu potvrdu ponašanja građana što se tiče poštovanja epidemioloških mjera i preporuka imaćemo 14 dana nakon posljednjeg epidemiološki rizičnog događaja, dakle oko 22. januara, kada će se i analizirati da li je potrebno nešto mijenjati i u kojoj mjeri", kazao je Galić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.