Episkopu Joanikiju uručena nagrada
Šćekić i Vladika Joanikije, Foto: Opština Berane

Episkopu Joanikiju uručena nagrada "21. jul“, novac od nagrade donirao Dnevnom centru

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić uručio je danas, uz poštovanje epidemioloških mjera, episkopu Budimljansko-nikšićkom i administratoru Mitropolije crnogorsko-primorske, Joanikiju najviše opštinsko priznanje – nagradu „21. jul“.

Prošle godine zbog pojave koronavirusa nije održana svečana sjednica Skupštine povodom Dana opštine, 21. jula, pa se zbog toga nagrade uručuju naknadno.

Šćekić je istakao da mu pričinjava veliko zadovoljstvo i posebnu čast što je u prilici da upravo na najradosniji hrišćanski praznik – Božić, u ime Opštine Berane i građana Berana, uruči najprestižniju opštinsku nagradu Episkopu Joanikiju.

"Vama preosvećeni vladiko posebno hvala što ste na jedan izuzetan način dali doprinos da naš kraj, naše Berane, budu prepoznati ne samo u Crnoj Gori, već i van njenih granica. Hvala vam što ste dali veliki doprinos da se sačuva i obnovi duhovnost naroda ovog kraja, da se poštuje tradicija. Što ste doprinijeli da svi mi iz dana u dan budemo sve više vjerujući, da radimo u opštem interesu. Veliko Vam hvala za sve doprinose kroz izgradnju svetinja u ovom kraju. To je za nas mnogo značajno jer obnoviti sve ono što je nekada postojalo i izgraditi novo ostavlja poseban pečat za buduća pokoljenja“, naglasio je predsjednik opštine Berane.

Šćekić je ocijenio da se u Beranama posebno moraju vrednovati doprinos vladike Joanikija koji se ogleda, između ostalog, kroz vraćanje duhovnosti Polimskom kraju i zato se zahvalio onima koji su episkopa Budimljansko-nikšićkog predložili za dobitnika ovog najznačajnijog priznanja, kao i Komisiji koja ga je izabrala.

opstinaberane1

Šćekić i Vladika Joanikije, Foto: Opština Berane

"Vaše preosveštenstvo, Vi ste dali nesumnjivo veliki pečat ovom kraju i ako Bog da, da nastavite tako i ubuduće na višim pozicijama. Berane se vašem putu posebno raduje,  želimo Vam svaku sreću i mnogo uspjeha, a mi ćemo vas i dalje pratiti u Vašim dobrim djelima i namjerama", naglasio je prvi čovjek beranske opštine.

Na kraju je izrazio nadu da će pandemija koronavirusa uskoro prestati i život se vratiti u normalne tokove. Čestitao je još jednom uz najljepše želje, svima onima koji slave, najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Vladika Joanikije je na početku svog izlaganja pozdravio prisutne tradicionalnim pozdravom, u duhu današnjeg praznika, "Mir Božji, Hristos se rodi“.

"Od srca vam blagodarim što ste donijeli odluku da me nagradite ovom visokom nagradom Opštine Berane jer to predstavlja veliku čast za mene. Svjestan sam da zasluge za ovu nagradu nisu samo moje, prije svega mislim na naše davne pretke, jer da nisu Nemanjići utemeljili ovdje veliku svetinju manastir Đurđevi Stupovi i da nisu slavni episkopi budimljanski radili mnogo i žrtvovali sebe za svoj narod, i radili puno na polju kulture, prosvjećivanju naroda, obogaćujući dušu svog naroda, ne bismo ni mi mogli sve iz početka. Mi smo nastavili ono što su nam oni zavještali. Prije svega, da čuvamo stare svetinje, da obnovimo porušene, ali isto je tako njihovo zavještanje da gradimo nove“, kazao je Vladika Joanikije.

Vladika Joanikije je odlučio da novac od nagrade donira beranskom Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Prema njegovim riječima, od kada je u Beranama, a to je poslednjih 20 godina, veći dio posla bio je posvećen obnovi starih svetinja.

"Sa tom obnovom, i obnova pamćenja je bila naš zadatak. Zato smo u saradnji sa Opštinom Berane i sa drugim institucijama održali više naučnih skupova kako bi obnovili naše pamćenje, našu tradiciju jer je u doba komunističkog režima to sve bilo zapostavljeno, zaboravljeno, sa velikim posledicama po našu duhovnost. Ali tamo gdje su jaki korijeni lako se sve obnovi i opet se svega prisjetimo, i zapravo vratimo se sami sebi“, istakao je episkop budimljansko-nikšićki i nastavio:

"Zahvaljujem Opštini na ovom velikom priznanju. Zahvaljujem što ste sagledali i pravilno procijenili sve ono što smo radili u ovom gradu, a i šire, to je za nas naravno velika čast.
Posebno želim da istaknem veliku blagodarnost Opštini Berane što je od početka, a naročito poslednjih godina, dala veliki doprinos našem zajedničkom djelu izgradnji hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama. To je nova svetinja koja će obnoviti naše pamćenje, udubiti nas u tajne naše istorije jer je posvećena najvećoj ličnosti iz našeg naroda. Onome koji nas je kao narod sabrao, objedinio, uzdigao i prosvetlio. Uvijek treba da se sjećamo najzaslužnijih i u tom pogledu mi smo gledali da učinimo da ne zaboravimo našu prošlost i najznačajnije ličnosti iz našeg naroda“.

Istakao je da mu je velika čast i radost što mu se nagrada „21. jul“ uručuje na dan Hristovog rođenja, poručujući da sve što je do sada urađeno u Beranama temeljilo se na svetoj vjeri.

"Sve ono što je veliko zasnovano je na svetoj vjeri. I ova poslednja borba za naš identitet, za naše ime, za svetinje, za pamćenje, za čast i obraz naše otadžbine, bila je borba koja je prešla granice naših crkvenih porti. Bio je to jedan veliki podvig našeg naroda da sačuva svoje ime, svoju vjeru i u tome smo svi zajedno učestvovali. Ja vam blagodarim što ste se odazvali blaženo počivšeg mitropolita Amfilohija koji je nas sve pozvao da ne damo svetinje, da čuvamo svoju vjeru, jezik, pismo, kulturu i svoju dušu“, zaključio je vladika, čestitajući još jednom praznik.

Vladika Joanikije je predsjedniku opštine Berane Dragoslavu Šćekiću uručio na dar gotovni Zbornik o Svetom Stefanu Nemanji, na kojem su radili sa uglednim naučnicima duži niz godina, kao i sa mnogim ljudima, kako je rekao, od pera i znanja, koji su ustupili svoje radove za Zbornik.

Predsjednik SO Berane Novica Obradović kazao je u svom obraćanju da je u 2020. godini bilo izuzetno teških trenutaka.

"Tu posebno mislim na dan kad je utamničen naš vladika jer smo toga dana utamničeni svi mi. Svaki dobronamjerni čovjek, ma kojoj vjeri pripadao, osudio je taj čin. Takvi događaji su ostavili trag, ali putem tradicije i sa vjerom u Hrista prebrodili smo sve to“, naglasio je Obradović.

On je naveo da je Komisija, koju je oformila Skupština, donijela Odluku da upravo Njegovo Preosveštenstvo bude dobitnik najvažnije opštinske nagrade, koja se dodjeljuje jednom u dvije godine.

"Zbog pandemije koronavirusa nismo uspjeli da organizujemo svečanu sjednicu SO Berane na Dan opštine, 21. jula, i zato smo predsjednik opštine i ja odlučili da baš danas, na Božić, upriličimo uručenje ovog značajnog priznanja. Da podijelimo sa Vama radost Hristovog rođenja i ove najbitnije opštinskenagrade“, kazao je predsjednik beranskog parlamenta.

"Smatran da smo počastvovani time što imamo priliku da Vama vladiko uručimo najljepše priznanje grada. Želim da vam čestitam u ime So Berane, i u svoje lično“, dodao je, čestitajući ujedno svima koji slave Božić.

Predsjednica Žirija za dodjelu nagrade „21. jul“ Milka Boričić čestitala je episkopu Budimljansko-nikšićkom, G. Joanikiju na dobijenom priznanju.

"Nagrada „21. jul“ dodjeljuje se kao poseban oblik priznanja za najbolje ostvarene rezultate u različitim oblastima rada i stvaralaštva koji su od izuzetnog značaja za razvoj opštine Berane. Iako nagrada zbog pandemije nije mogla biti uručena za Dan opštine, ipak, moram istaći da mi je drago što se baš danas na veliki dan (Božić) velikim ljudima, kakav je naš uvaženi vladika, dodjeljuju nagrade“, kazala je Boričić.

Nakon što je pročitala biografiju Vladike Joanikija uz želju da nastavi da doprinosi dobrobiti Berana, izlaganje je završila citirajući pokojnog patrijarha srpskog Pavla:

"Čovjek ne može da bira vrijeme u kojem će se roditi i živjeti; od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovjek ili kao nečovjek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja“.

Uručenju nagrade prisustvovali jeremonah Evstatije Dragojević i protođakon Vuksan Vešović, koji su bili u pratnji vladike Joanikija, kao i šefica Kabineta predsjednika opštine Dubravka Jovančević i šef Biroa za odnose sa javnošću Nikola Urošević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.