Godina 2020. najtoplija ikad zabilježena
Ilustracija

Posljedice globalnog zagrijevanja

Godina 2020. najtoplija ikad zabilježena

Prošla godina bila je najtoplija godina ikada zabilježena, čime se se zaokružuje decenija rekordnih temperatura koje svjedoče o globalnom zagrijevanju, saopštila je evropska služba za klimatske promjene Kopernikus.

Godina 2020. bila je za 1,25 stepeni toplija od predindustrijskog perioda kao i 2016. godina. Međutim, 2016. godinu obilježio je El Ninjo koji je doprinio povećanju temperature između 0,1 i 0,2 stepena.

Klimatolog Zeke Hausfader rekao je agenciji Frans pres da se temperatura od 70-ih godina prošlog vijeka povećavala za 0,2 odsto po deceniji.

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je krajem decembra da je 2020. među tri najtoplije godine.

U Evropi, koju je obilježio izuzetan toplotni talas, 2020. godina je bila daleko najtoplija, za 0,4 stepena više nego 2019. godine i za 1,6 stepeni viša nego u referentnom periodu 1981-2010, odnosno za 2,2 stepena viša nego u predindustrijskom periodu.

U arktičkom regionu, posebno u Sibiru, godinu je obilježila i „izuzetno dinamična“ sezona šumskih požara zbog čega je ispušteno 244 megatona ugljen-dioksida.

Posle jedne izolovane godine, period 2015-2020. najtopliji je ikada zabilježen, a posljednja decenija (2011-2020) je takođe najtoplija od početka industrijske ere.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.