U Hrvatsku stigao škotski soj koronavirusa
Ilustracija

U Hrvatsku stigao škotski soj koronavirusa

U Hrvatskoj se još nije pojavio tzv. engleski soj novog koronavirusa, ali jeste škotski, pri čemu se za oba smatra da se šire brže od dosadašnjeg, kažu stručnjaci.

Škotski soj otkriven je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u ukupnoj populaciji zasad je prisutan sa oko 20 posto.

Brzo širenje novih sojeva moglo bi biti problem za dalje vakcinisanje stanovništva, jer će i vakcina morati da se modifikuje ako novi soj nastavi da se širi.

"Radi se o jednoj podmutaciji S-proteina koji je važan za ulazak u ljudsku ćeliju", rekao je hrvatski naučnik Ivan Đikić, profesor na Univerzitetu Gete i direktor Instituta za biohemiju (IBC2) u Frankfurtu.

Soj koji se pojavio u Škotskoj pronađen je i u dijelu Hrvatske putem sekvencionisanja virusa.

"Taj protein je poput vrata koja se otvaraju da bi virus ušao unutra. Pojavila se mutacija koja omogućava lakši ulazak. Na sreću, zasad nijedna od tih mutacija ne izaziva teži patološki efekt", naveo je Đikić izjavi za zagrebačku N1 TV.

Šef istraživanja o sekvencionisaju virusa u Hrvatskoj Kristian Vlahoviček s PMF-a potvrdio je ranije da u Hrvatskoj nije pronađen engleski soj virusa, kojem se, kaže, pripisuje brzo širenje. "Ali je na sjeverozapadu Hrvatske pronađen škotski soj, koji se brže širi."

"Zarazniji virus znači da je sad dovoljno i manje od 15, 20 minuta kontakta da se zarazimo", naveo je Vlakoviček.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.