SAD: Kongres potvrdio Bajdenovu pobjedu na predsjedničkim izborima

Kongres SAD potvrdio je u četvrtak pobjedu Džozefa Bajdena protiv Donalda Trampa na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Sjednica je prekinuta u srijedu, nakon što su stotine pristalica predsjednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola.

Policija je evakuisala članove Kongresa i više od tri sata pokušala da raščisti Kapitol od Trampovih pristalica. Poginule su četiri osobe, a 52 su uhapšene.

Republikanski senator iz Jute Mit Romni otkrivio je odlazećeg predsjednika Donalda Trampa za nasilje u Kapitolu i pozvao kolege da jednoglasno potvrde pobijedu Džoa Bajdena.

„Okupili smo se zbog povrijeđenog ponosa jednog sjebičnog čovjeka i gneva pristalica koje je namerno dezinformisao u protekla dva mjeseca i podstakao na akciju ovog jutra. Ono što se dogodilo ovde danas je pobuna koju je podstakao predsjednik SAD“, izjavio je Romni.

Potvrda glasova Elektorskog koledža je jedna od poslednjih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD, koju propisuje američki Ustav.

Trampovi saveznici u Predstavničkom domu i u Senatu bili su planirali da tokom sjednice ulože prigovor na izborne rezultate u više saveznih država, a prvo su prigovorili na ishod u Arizoni. Taj prigovor je tokom večeri odbačen najpre u Senatu, a zatim i u Predstavničkom domu.

Međutim, posle haosa i nasilja u srijedu, više republikanskih senatora je promijenilo mišljenje, navodeći da se neće protiviti kongresnoj potvrdi pobjede novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.