Pravo glasa na izborima u Nikšiću ima 58.544 birača
ilustracija

Pravo glasa na izborima u Nikšiću ima 58.544 birača

Pravo glasa na lokalnim izborima u Nikšiću, koji su zakazani za 14. mart, imaju 58.544 birača, 104 više nego na prethodnim izborima održanim 30. avgusta prošle godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na prethodnim izborima je u toj opštini na biračkom spisku bilo 58.440 građana.

„Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Nikšić 5. januara ove godine je 58.544“, kaže se u saopštenju, prenosi Mina.

Iz MUP-a su kazali da uvid u birački spisak birač može ostvariti lično, na šalterima Područne jedinice za građanska stanja i lične isprave Nikšić, svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili pasoš.

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

Kako su pojasnili iz MUP-a, na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

„S obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za građanska stanja i lične isprave MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište.

„U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.