Demokrata Rafael Vornok iz Džordžije proglasio pobjedu za Senat
Rafael Vornok

Čekaju se zvanični rezultati glasanja

Demokrata Rafael Vornok iz Džordžije proglasio pobjedu za Senat

Demokrata Rafael Vornok proglasio je pobjedu u drugom krugu izbora za Senat, javila je agencija Frans pres, dodajući i da republikanka Keli Lefler nije priznala poraz.

Ni vlasti ni vodeći američki mediji nisu saopštili zvanične rezultate glasanja.

Od izbora za Senat zavisi da li će kontrolu nad gornjim domom Kongresa SAD imati demokrate ili republikanci.

Ukoliko pobjeda Vornoka bude potvrđena, ovaj 51-godišnji baptistički sveštenik iz Atlante biće prvi crni senator izabran u Džordžiji, prenosi Beta.

Njegova rivalka Keli Lefler je 50-godišnja preduzetnica koja je postala senatorka prije manje od godinu dana.

Drugi duel se vodi između dosadašnjeg republikanskog senatora Dejvida Perđua (71), bivšeg direktora u privredi, i demokrate Džona Osofa (33), bivšeg pomoćnika člana Kongresa i novinara.

Od ishoda ovih izbora zavisi da li će izabrani predsjednik SAD, demokrata Džozef Bajden koji 20. januara stupa na dužnost, moći u naredne dvije godine da sprovede svoju progresivnu agendu ili će biti suočen sa blokadom republikanaca.

Da bi dobile kontrolu nad Senatom, demokrate moraju da osvoje oba senatorska mandata Džordžije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.