Italija produžila restrikcije, odložen povratak u gimnazijske klupe
Ilustracija

Mlađim učenicima odobren povratak u škole

Italija produžila restrikcije, odložen povratak u gimnazijske klupe

Italija je odlučila danas da odloži ponovno otvaranje gimnazija u okviru obnove restrikcija zbog korona virusa.

Nevladina organizacija "Save the Children" je izrazila zabrinutost da je hiljade đaka napustilo školu posle više mjeseci učenja na daljinu, prenosi Beta.

Prema ukazu koji je noćas usvojila italijanska vlada gimnazijalcima je odložen povratak u škole za 11. januar umjesto 7. januara kako je prvobitno predviđeno dok će mlađi đaci moći da se vrate 7. januara ali samo za oko 50 odsto nastave

I prije ove odluke na nacionalnom nivou više regiona već je odlučilo da odloži fizički povratak u srednje škole do kraja januara.

Italijanski đaci imali su samo nekoliko mjeseci direktne nastave tokom 2020. zbog mjera zaključavanja uvedenih prošlog proljeća i novih restrikcija usvojenih na jesen da bi se suočilo sa novim talasom korona virusa.

U novom ukazu italijanska vlada je takođe produžila zabranu kretanja između regiona do 15. januara i potvrdila da će barovi i restorani ostati zatvoreni za vikend 9. i 10. januara.

Italija kao najteže pogođena evropska zemlja pandemijom zabilježila je više od 75.000 umrlih od korona virusa.

Nevladina organizacija "Save the Children" upozorila je u saopštenju na uticaj situacije sa školama na adolescente.

Prema studiji koju je sprovela 28 odsto đaka kaže da imaju najmanje jednog druga koji je prestao da prati nastavu, što predstavlja desetine hiljada učenika koji su napustili školu.

Prema toj anketi sprovedenoj među 1.000 adolescenata starih između 14 i 18 godina glavni razlozi za ovo napuštanje su teškoće onlajn povezivanja i nedostatak koncentracije.

Tridesetsedam odsto ispitanih đaka ocjenjuje da je situacija negativno uticala na njihov kapacitet učenja.

Organizacija navodi da većina đaka nema opremu ili prostor da bi efikasno radila kod kuće.

"Suočeni smo sa rizikom da će dugi izostanci iz škole da se pretvore u trajno napuštanje i da će brojni adolescenti u kontekstu teške ekonomske krize završiti tako što će povećati redove eksploatisanih radnika", ocijenila je direktorka te nevladine organizacije za Italiju i Evropu Rafaela Milano.

Cijela Italija je stavljena u "crvenu" zonu velikog rizika zaraze za vrijeme novogodišnjih praznika koji se u Italiji završavaju 6. januara, na dan praznika Bogojavljanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.