Nabujali Lim zatrpao Priboj velikim količinama smeća
Foto:Screenshot/RTS

Nabujali Lim zatrpao Priboj velikim količinama smeća

Ekološka katastrofa na Drini i Limu – plastika, flaše, različiti predmeti i otpad plutaju jezerima. Procjenjuje se da je na branu hidroelektrane Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubika smeća usled pucanja lančanice koja nije mogla da izdrži ogroman pritisak.

U novu godinu mještani Višegrada ušli su sa starim problemom – velika količina vode prethodnih dana ponovo je nanijela veliku količinu smeća na krunu brane višegradske HE. To je dovelo u pitanje i proizvodnju električne energije.

"Naša predviđanja ali i saznanja nisu optimistična. U gornjem dijelu toka rijeke Drine, ali i njenih pritoka, stanje nije nimalo dobro. Po našim procjenama radi se o desetinama hiljada kubika otpada za koje ne znamo kako ćemo se sami sa svim tim izboriti", navodi Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini za RTS.

Borba sa stotinama kubika plastike, starih uređaja, smeća i na najvećoj pritoci Drine – Limu. Prizor kod brane HE Potpeć podsjeća na onaj iz Višegrada. 

"Poslednjih dana na Limu je zabilježen veliki dotok vode koji u svojim pikovima prelazio preko 600 metara kubnih u sekundi. Ogromne količine smeća su se zadržale na samoj brani i sam proces proizvodnje u ovom trenutku nije ugrožen, ali u nekoj budućnosti to opterećuje sam proces proizvodnje zbog toga što će dio smeća da potone, zadržava se na rešetkama ulazne građevine i mi smo prinuđeni da svake godine, a to radimo zadnjih 15 godina, angažujemo ronioce koji uklanjaju to smeće", ističe Predrag Šaponjić, direktor HE Limske.

Pojas oko brane na Potpećkom jezeru kod Priboja i priobalje zatrpani su hiljadama kubika raznog otpada koji je Lim, usled rasta vodostaja, pokupio sa nekoliko deponija u svom gornjem toku. Procjene stručnjaka su da Lim sa deponija iz pet opština u Crnoj Gori donese u Potpeć oko 40.000 kubika plutajućeg otpada. Čak polovinu tog smeća, voda zauvijek proguta, prenosi N1.

BGJEZEROZAGADJENJEPKG040121IJK20210104164030371mxf8512Still0021024x576

Situacija kakva se dešava na Potpećkom jezeru, više nije ni katastrofa, već, navodi N1, ekološki genocid. 

Mještani Priboja traže od vlasti da se zaustavi zagađivanje Lima.

"Svaki veliki talas Lima koji dođe iz Crne Gore donosi količinu smeća i nadamo se da će ovo uskoro riješiti. Pravi se velika ekološka katastrofa kod nas u gradu", kazao je Denis Šarak za Rts.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.