Milatović: Obveznice izdate pravovremeno

Odluka o izdavanju obveznice u prvoj sedmici mandata Vlade bila je ispravna i pravovremena, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Pojašnjava da je ekonomska aktivnost u Crnoj Gori u III kvartalu 2020. godine bila manja za preko 430 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Istovremeno kako pojašnjava Crna Gora je zabilježila najviši pad ekonomske aktivnosti u poređenju sa svim drugim zemljama u Evropi, i to u iznosu od 27% u odnosu na isti period prethodne godine.

"Nakon ovakvih podataka - CG bi vrlo teško bilo da sada izađe na međunarodno tržište kapitala, i pozajmi novac - potreban da vrati skoro 400 miliona eura dugova koji dolaze na naplatu u 2021 godini i finansira predviđeni budžetski deficit, a da ne govorim o novcu potrebnom za investicije u razvojne projekte", kazao je Milatović.

U takvoj situaciji navodi da bi država imala samo dvije opcije: "da uđemo u jako težak aranzman sa MMF-om ili da tražimo bilateralne kredite (koji dolaze sa politićkim uslovima)".

"I naravno trecu opciju (skoro pa nezamislivu) da kao zemlja udjemo u ne-servisiranje otplate dugova (ili plata i penzija). Nadam se da je sada jasnija odluka Vlade iz prve sedmice naseg mandata o izdavanju obveznice, kao i njena ispravnost i pravovremenost", zaključio je Milatović.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.