Zelioli: Od saveznika očekujemo odgovornost na svim nivoima, društvo u Crnoj Gori može prevazići podjele
Luka Zelioli

Zelioli: Od saveznika očekujemo odgovornost na svim nivoima, društvo u Crnoj Gori može prevazići podjele

Crnogorsko društvo je složeno, ali zreli demokratski sistem pruža alate za prevazilaženje podjela i napetosti, kazao je u intervjuu za Pobjedu ambasador Italije Luka Zelioli, navodeći da je ključni element svakog demokratskog sistema zajedničko poštovanje Ustava.

Govoreći o tradicionalno dobrim odnosima dvije države, Zelioli navodi podvodni električni kabl koji je izgradila italijanska Terna i koji je energetski most, ne samo Crne Gore, već cijelog Balkana sa Evropskom unijom, kao dobar primjer za nastavak saradnje u brojnim oblastima.

Nova crnogorska vlada, dodao je, zasniva se na parlamentarnoj većini koja je potvrdila sve međunarodne obaveze države koja je članica NATO-a od 2017. i pokazuje kontinuitet spoljno-političkog kursa.

U tom smislu Zelioli kaže da jedino što se od partnerske i savezničke države može očekivati jeste odgovornost na svim nivoima.

Zelioli je komentarisao tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Italije, navodeći da je saradnja koja je tokom prethodnih godina razvijana sa Crnom Gorom, kao što je to podsjetio predsjednik Vijeća ministara Đuzepe Konte u čestitki novom premijeru Zdravku Krivokapiću, odlična.

"Iz ovih konsolidovanih dobrih odnosa možemo samo navesti, na primjer, puštanje u pogon novembra 2019. godine podvodnog električnog kabla koji je izgradila Terna – vidim široku mogućnost za nastavak kao i pozitivno proširenje bilateralne saradnje", poručio je Zelioli.

Ambasador Italije je odgovarajući na pitanje novinara Pobjede naveo da će nova Vlada Crne Gore nastaviti već zacrtan međunarodni put.

"Nova crnogorska vlada zasniva se na parlamentarnoj većini koja je potvrdila sve međunarodne obaveze države koja je članica NATO-a od 2017. godine, i vodeći je balkanski kandidat u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji. Prva posjeta inostranstvu premijera Krivokapića, samo nekoliko dana nakon stupanja na dužnost, bila je Briselu, gdje se sastao sa evropskim i liderima Alijanse, pokazuje da je kormilo crnogorske spoljne politike na kursu kontinuiteta. Uostalom, jedino što od partnerske i savezničke države možemo očekivati jeste odgovornost na svim nivoima", pojasnio je Zelioli..

Ambasador Italije je siguran da se podjele u Crnoj Gori mogu prevazići i da društvo zajedno može da prevaziđe sve prepreke.

"Izbori u avgustu su prije svega pokazali zrelost koju je postigla crnogorska demokratija. Kao što znamo, crnogorsko društvo je složeno, ali jedan zreli demokratski sistem, po svojoj definiciji, takođe pruža alate za prevazilaženje podjela i napetosti. Ključni element svakog demokratskog sistema jeste i uvijek će biti zajedničko poštovanje Ustava koji je svaka država usvojila", kazao je Zelioli, dodajući da se posle infrastrukturne saradnje nada i razvitku naučne i akademsko kulturne saradnje.

"Uzimajući u obzir da postoje razne mogućnosti za razvoj ekonomskih odnosa u novim oblastima (navešću, kao primjer, poljoprivredu i šumarstvo, te poljoprivredno-prehrambenu industriju), Italija je na raspolaganju za dalje jačanje policijske saradnje u oblasti borbe protiv kriminala, kao i za saradnju između naših ministarstava odbrane. Imao sam prve korisne razmjene mišljenja sa premijerom Krivokapićem i potpredsjednikom Vlade Abazovićem o ovim sektorima, koje Crna Gora takođe smatra prioritetnima. Rado ću razraditi ove teme na posebnim sastancima sa novim ministrima", poručio je Zelioli.

Komentarišući nedavnu studiju Evropskog savjeta za spoljne odnose, jedne od vodećih evropskih ,,think-thank“ organizacija, koja je pokazala da su Italija i Španija na vrhu zemalja EU za podršku ulasku Zapadnog Balkana u EU i s obzirom na to da Italija kontinuirano podržava pristupanje Crne Gore EU Zelioli poručuje da je Italija oduvijek sa velikim uvjerenjem podržavala evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

"Za nas su ove države, počev od Crne Gore, dio evropske porodice koju treba ponovo ujediniti", naglasio je Zelioli.

"Na primjer, odlučno smo radili na tome da pomognemo otvaranje posljednja dva pregovaračka poglavlja sa Crnom Gorom (27. o životnoj sredini i 8. o konkurentnosti); takođe, pomažemo vašu zemlju u suočavanju sa najdelikatnijim i najsloženijim oblastima koje se tiču poglavlja 23. i 24, koja se odnose na vladavinu prava i ljudske slobode. Svakako ćemo nastaviti da pratimo Crnu Goru na njenom presudnom putu ka Evropi", poručuje Zelioli.

Proširenje se ne dovodi u pitanje

Evropska unija je, kako kaže, složena realnost u stalnom razvoju, koja se vremenom suočavala sa mnogobrojnim komplikovanim i uvijek novim izazovima.

Upravo je zatvoreno poglavlje koje se tiče Bregzita; preduzimamo mjere u vezi vanredne situacije izazvane pandemijom.

“No, čini mi se da se proširenje ne dovodi u pitanje i da su nova Evropska komisija i države članice dale konkretne signale zemljama Zapadnog Balkana. Na njima je, kao što je i normalno, određena konkretna „odgovornost za djelanje“ (ostajući evropske institucije i zemlje članice na raspolaganju za podršku) kako bi postigli sve rezultate koji su neophodna podrška što je moguće bržem pristupnom procesu”, poručio je ambasador Zelioli.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.