Sudije ne dotiču pritisci putem medija
Boris Savić

Savić poručio

Sudije ne dotiču pritisci putem medija

Sudije Višeg suda u Podgorici, kao i sve njihove kolege u Crnoj Gori, obučeni su da ih ne dotiču pritisci kroz medijska oglašavanja političara, nevladinih organizacija, pa i pojedinih učesnika u sudskim postupcima – kazao je predsjednik Višeg suda Boris Savić u intervjuu Pobjedi, navodeći da osim nosioca sudijske funkcije i drugi segmenti društva treba da grade i čuvaju autoritet sudstva.

On je istakao da je broj zaostalih predmeta u podgoričkom Višem sudu na kraju 2020. godine manji od broja zabilježenih na kraju 2019. godine i odao priznanje sudijama i svim zaposlenima na izvanrednim rezultatima koje su ostvarili uprkos rizicima po sopstveno zdravlje i živote porodica.

"Ni ja lično, niti institucija iz koje dolazim dosad nijesu trpjeli bilo kakve neposredne pritiske. Postoje pritisci kroz razna medijska oglašavanja političara, nevladinih organizacija, pa i učesnika sudskih postupaka koji kroz svoje želje o ishodima sudskih postupaka vrše pritisak na sud i za to uvijek dobiju onoliku medijsku podršku koliko traže. Naravno da su sudije od samog početka karijere obučeni da ih takvi pritisci ne dotiču i uvjeren sam da nijednom sudiji u Crnoj Gori ne predstavljaju problem", ističe Savić u intervjuu Pobjedi.

Sa druge strane, kako dodaje, boji se da je potrebno još mnogo uraditi da bi shvatili da ne samo sudije kroz svoje odluke već i mnogo drugih segmenata koji postoje u društvu treba da grade i čuvaju autoritet sudstva.

"U situaciji kada su oni koji su nezadovoljni sudskim odlukama veoma glasni u stavovima da su takve odluke posljedice neznanja, korupcije i slično, a oni koji su zadovoljni veoma su tihi jer je sud samo radio svoj posao, u javnosti mogu da se čuju samo negativni tonovi koji stvaraju potpuno obrnutu sliku od sudijske stvarnosti", naveo je Savić.

Udvostručen broj novinarskih pitanja u vrijeme pandemije

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović u toku jednog radnog dana ostvari najmanje 50 komunikacija sa novinarima koji, zbog opasnosti od širenja korona virusa, posao uglavnom obavljaju iz kuće, kazao je Boris Savić.

"Ovom sudu, u čijem je sastavu jedino prvostepeno specijalno odjeljenje u državi, svakodnevno se obraća veliki broj novinara i na dnevnom nivou naš savjetnik za odnose sa javnošću ima najmanje pedesetak komunikacija. To je dvostruko više nego što je bilo u periodu prije epidemije kada su novinari bili svakodnevno u našim prostorijama i dosta informacija neposredno saznavali", kazao je Savić.

On je pojasnio da je komunikacija sa predstavnicima medija samo dio radnih obaveza koje Muzurović obavlja.

"I pored toga što je to njoj samo dio redovnih radnih obaveza, jer zadužuje predmete kao i drugi savjetnici u Sudu, smatram da taj posao kvalitetno obavlja. Do mene nije nikad došla pritužba od strane medija, da nijesu dobili precizan i blagovremen odgovor", zaključio je Savić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.