Žrtva svih zaposlenih u doba kovida: Medicinski radnici radili u teškim uslovima, kolegijalno i timski
Bolnica Bijelo Polje

"Posao medicinskog radnika ne poznaje vrijeme, odmor, zimovanje, ljetovanje, u kovid odjeljenju"

Žrtva svih zaposlenih u doba kovida: Medicinski radnici radili u teškim uslovima, kolegijalno i timski

Od izbijanja epidemije novog korona virusa Opšta bolnica Bijelo Polje dijelila je sudbinu ostalih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Direktorica dr Biserka Bulatović kaže da je bolnica u skladu sa novonastalom situacijom i preporukama IJZ Ministarstva zdravlja i Vlade i prilagođavanja novom iskustvu medicine prošla kroz proces uspostavljanja protokola u cilju zaštite pacijenata i medicinskog osoblja.

"U skladu sa planom, a i tadašnjom definicijom ustanove da smo "čista bolnica", oformili smo trijažni centar koji je bio smješten u prostorije Dnevnog centra !Tisa“ i odredili određen broj postelja na Infektivnom odjeljenju za smještaj pacijenata sa sumnjom na kovid, odnosno onih koji čekaju nalaz PCR testa. Takođe, u tom periodu smo posvetili posebnu pažnju prihvatu pacijenata iz opština koje gravitiraju ka Bijelom Polju kao i svih sa sjevera jer smo bili jedina ustanova u tom dijelu države gdje nijednog dana nije stala sa radom hirurška, ortopedska ni ginekološka sala, a ni prijem redovnih pacijenata kako akutnih tako i hroničnih na Interno odjeljenje i Odsjek za neurologiju", kaže Bulatović za Pobjedu.

Prilagođavanje

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori kao i u Bijelom Polju krajem septembra, kada je krenuo talas povišenih temperatura i upala pluća u gradu, odlukom Kriznog medicinskog štaba Opšta bolnica postaje kovid bolnica i ulazi u sistem zdravstvenih ustanova koje se bave liječenjem pacijenata sa potvrđenom kovid infekcijom.

"Sa velikom odgovornošću negdje i strahom od nepoznatog smo prihvatili tu informaciju. Ali isto tako u najkraćem mogućem roku smo postali sigurno jedna od kovid jedinica koja se danas može pohvaliti sa opremljenošću i stručnošću kadra. Cijelo Interno odjeljenje sa Odsjekom za infektivne bolesti koje broji 58 kreveta smo podredili kovid centru. Uradili smo podstanicu za kiseonik, bukvalno za pet dana, sa najsavremenijim sistemom kontinuiranog napajanja za kovid centar čime smo postigli sigurnost u liječenju, a istovremeno i komfor u radu medicinskog osoblja", prisjeća se Bulatović kako se odvijalo prilagođavanje.

Sve to ne bi bilo dovoljno bez medicinskog kadra.

"Oformili smo sjajan tim koji je maksimalno posvećen svakom pacijentu. U kovid odjeljenju radi pet specijalista koji svakodnevno imaju dežurstva, obavljaju dvije vizite zajedno sa anesteziolozima i infektologom koji konsultativno obilazi odjeljenje dva puta nedjeljno, stvoren je tim medicinskih tehničara fizioterapeuta, laboranata koji takođe daju maksimum i učešće u radu sa pacijentima", navodi Bulatović.

Sistem rada i funkcionisanja bolnice je bio prilagođen pandemiji, ali nijesu zanemareni ostali pacijenti kojima je bila neophodna zdravstvena njega.

"U prekidima smo obustavljali redovan rad ambulanti, osim za hitne slučajeve kako bi smanjili fluktuaciju pacijenata kroz prostorije bolnice u vrijeme ,,pika“ epidemije u gradu. Naravno, sve propuštene a redovno zakazane preglede i kontrole pacijenti su mogli da obave tokom ljeta kada smo organizovali dopunski rad u svim ambulantama", naglašava Bulatović.

Zahvalnost

Da bi se sve to postiglo, bila je neophodna žrtva svih zaposlenih.

"Posao medicinskog radnika u vrijeme kovida u bjelopoljskoj bolnici ne poznaje vrijeme, ne poznaje odmor, zimovanje, ljetovanje, u kovid odjeljenju. On podrazumijeva spremnost za rad u teškim uslovima, značaj vrijednosti kolegijalnosti, timskog rada i društvene odgovornosti kao ključne u sprečavanju većih posljedica koje ta infektivna bolest nosi sa sobom. Koristim priliku da svim koleginicama i kolegama odam lično priznanje i zahvalnost na iskazanoj profesionalnosti i požrtvovanju. Takođe, sugrađanima na društvenoj odgovornosti prema sebi, porodici i društvenoj zajednici", poručuje dr Bulatović.

Zahvalnost upućuje i donatorima koji su na bilo koji način pomogli i dalje to nesebično čine.

"Ne bih nabrajala da nekog ne izostavim. Takođe, zahvalnost dugujem lokalnoj upravi Opštine Bijelo Polje i lično predsjedniku koji je svojim zalaganjem, kako je to inače i ranije u redovnim okolnostima činio svojim interesovanjem i razumijevanjem za bolnicu, pomogao da se veliki broj nama nedostajućih elemenata u vidu i opreme i svakodnevnog potrošnog materijala omogući i na tome smo mu zahvalni. Svim sugrađanima čestitam Dan opštine i da ovaj Dan oslobođenja koji simbolizuje pobjedu bude nagovještaj boljih dana i naše globalne pobjede nad kovid-19. Ne treba zaboraviti izgubljene bitke, koje su nas, nažalost, ostavile bez naših dragih sugrađana i ovom prilikom, u svoje lično ime, upućujem izraze žaljenja", poručuje dr Bulatović.

Lekcija koju nam je dao kovid-19

Pandemija sa kojom smo se suočili nas je, kaže dr Biserka Bulatović, naučila da ono što se dešava nekom čovjeku na jednom kraju planete Zemlje može imati značajan uticaj na čovjeka na drugom kraju.

"Prvo nas je povezala, solidarisala, dala nam priliku da usporimo u smislu da odvojimo vrijeme za razmišljanje o svom zdravlju, razvijamo osjećaj zahvalnosti i istinski se zahvalimo na onim aktivnostima, ljudima i situacijama a koje možda nijesmo svjesni koliko su nam vrijedne. Sa medicinske i ekonomske tačke gledišta svakako nas je naučila da treba povećati budžet Svjetske zdravstvene organizacije, ojačati javne zdravstvene sisteme, posvetiti se razvoju vakcina, kontinuranoj medicinskoj edukaciji kako srednjeg tako i visokog medicinskog kadra", navodi dr Biserka Bulatović.

Otvaranje odjeljenja psihijatrije za sjever države

"Što se tiče Opšte bolnice Bijelo Polje, ustanova će nastaviti da se razvija i unapređuje zdravstvenu uslugu i zaštitu na svim nivoima i u skladu sa svojim mogućnostima. U prvom kvartalu ove godine, a u skladu sa odobrenim sredstvima Fonda zdravstva, planiramo proširenje kapaciteta Odjeljenja psihijatrije i stavljanje akcenta na očuvanje mentalnog zdravlja stanovništva. Ta investicija se ne odnosi samo na pacijente iz Bijelog Polja i Mojkovca, već na sve građane sjevera Crne Gore", kazala je Bulatović za Pobjedu.

Nagrada "3. januar" zdravstvenim radnicima

Žiri za dodjelu najvećeg opštinskog priznanja odlučio je da Nagrada "3. januar“ ove godine pripadne zdravstvenim radnicima koji rade u Opštoj bolnici, Domu zdravlja, Hitnoj službi i Domu starih.

Predsjednik žirija za dodjelu najvišeg opštinskog priznanja Milko Kovačević saopštio je da je odluka donijeta jednoglasno, čime se, kako je rekao, na ovaj način nastoji iskazati poštovanje i zahvalnost prema onima koji su svojom humanošću, posvećenošću poslu i ogromnim ljudskim naporom brinuli o zdravlju svih nas.

"U godini u kojoj se u svijetu, pa i kod nas, vodila i još uvijek se vodi teška i iscrpljujuća borba za spas života i zdravlja ljudi, logično je da i mi u Bijelom Polju kroz ovu najveću opštinsku nagradu iskažemo svoje poštovanje prema zdravstvenim radnicima. Dakle, ova nagrada pripada svim ljekarima i svom medicinskom osoblju Bijelog Polja, koji svoju djelatnost obavljaju u Opštoj bolnici, Domu zdravlja, Hitnoj medicinskoj pomoći i Domu starih", rekao je Kovačević.

Naveo je da bi epidemiološka situacija u Bijelom Polju bila katastrofalna i sa nesagledivim posljedicama da nije bilo prefesionalnog, stručnog i nadasve ljudskog odgovora svih zdravstvenih radnika.

"Sudbina svakog od nas bila je u rukama naših uglednih sugrađana, medicinskih radnika, a ova i ovakva situacija je u svima nama dodatno učvrstila uvjerenje da je zdravstvo posebno važan segment našega društva, a da zdravstveni radnici zahtijevaju naše posebno poštovanje", poručio je predsjednik žirija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.