Mihael Rot

Rut ocijenio

"Ako EU ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, pucamo sebi u koljeno"

Ako Evropska unija ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, onda će druge sile, koje ne dijele demokratske vrijednosti EU, uletjeti u taj vakuum, izjavio je državni sekretar za Evropu u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot, prenosi Dojče vele.

Rot je izrazio razočaranje što nije bilo napretka u integraciji država Zapadnog Balkana tokom predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom u poslednjih šest mjeseci.

„Hitno su nam potrebni pozitivni signali za Zapadni Balkan. Na kocki je ništa manje od naše vjerodostojnosti“, rekao je Rot za list Handelsblat.

Rot se nada da će tokom portugalskog predsjedavanja doći do napretka.

„Moramo to da poguramo. Jer mir, regionalno pomirenje i demokratija na Zapadnom Balkanu jesu od centralnog strateškog značaja za cijelu Evropu, posebno za neposredno susjedstvo“, ocijenio je njemački zvaničnik.

Handelsblat piše da je Njemačka na ovom polju doživjela „težak udarac“ tokom predsjedavanja EU.

„Nakon što je Bugarska najprije iz unutrašnjih razloga blokirala početak pristupnih pregovora sa susjednom Sjevernom Makedonijom, naposletku su Češka i Slovačka blokirale jedan važan tekst o naprecima planiranog proširenja EU u jugoistočnoj Evropi“, naveo je list.

Rusija, Kina i Turska bi mogle da ispune vakuum u regionu

Handelsblat dodaje da se sile poput Rusije, Kine i Turske interesuju za region.

„U Briselu i Berlinu postoji bojazan da bi politički i ekonomski interesi sila izvan EU mogli još da uspore ionako dug put do više vladavine prava, demokratije i prekogranične saradnje“, naveo je Handelsblat.

„Ako EU ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, onda će druge sile, koje ne dijele demokratske vrednosti EU, iz geostrateških razloga uletjeti u taj vakuum… Pucamo sebi u koljeno“, rekao je Rot.

On smatra da se oklijevanje EU tumači kao slabost u svijetu u kojem autoritarnost dobija na snazi, a demokratija dolazi pod sve veći pritisak.

EU mora da uradi više kako bi podrška bila primijećena

Njemački političar povezuje pitanja vladavine prava i borbe protiv korupcije sa odseljavanjem iz balkanskih zemalja.

Prema njegovim riječima, mlađe generacije što odlaze, napuštaju domovinu jer ne vide perspektivu. „To je tragedija za balkanske zemlje“, rekao je Rot. 

On podsjeća da je EU pomogla Srbiji i susjednim zemljama sa 3,3 milijarde eura u borbi protiv pandemije, da se planira paket investicija od devet milijardi eura, i da će EU pokazati solidarnost i kada su u pitanju vakcine. Pa ipak, dodao je Rot, EU mora više da uradi kako bi ta podrška bila primijećena.

„EU mora više da bude prisutna u emotivnom poimanju ljudi. Ne zato da bismo sebe tapšali po ramenima. Naposletku, radi se o proboju Evrope u sistemskoj konkurenciji sa autoritarnim silama koje će se inače usidriti usred Evrope“, dodao je Rot.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.