Odbijene žalbe Kneževića i Atlas grupe, donešena odluka da se blokira sva njihova imovina
Ilustracija

Odbijene žalbe Kneževića i Atlas grupe, donešena odluka da se blokira sva njihova imovina

Sudija Višeg suda u Podgorici, Vesna Pean, odbila je nekoliko žalbi pravnih lica i advokatskog tima i donijela odluku da se blokira sva imovina biznismena Duška Kneževića i Atlas grupe u Crnoj Gori.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnijelo je u protekle dvije godine protiv Kneževića i Atlas grupe desetak optužnica zbog sumnje u milionske zloupotrebe.

Portparolka Višeg suda, Aida Muzurović, potvrdila je Vijestima da je Pean odbila sve žalbe, pojašnjavajući da nakon te odluke nemaju više prava na nove. To će u praksi povući i novi pravni korak – očekuje se pokretanje procesa zapljene imovine Kneževića i njegovih kompanija, koju je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević pobrojala na spisku prilikom obraćanja Višem sudu u Podgorici.

Još u septembru 2019. godine sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, Miroslav Bašović, odlučio je da privremeno blokira imovinu Kneževića i njegovih kompanija, nakon čega su uslijedile žalbe.

Tom odlukom prihvaćen je predlog specijalne tužiteljke, koja je tražila da se odredi privremena mjera zabrane upravljanja imovinom kompanija čiji je Knežević vlasnik ili stoji iza tih firmi sa drugim odgovornim osobama.

Kneževića, koji se nalazi u Londonu, SDT tereti u nekoliko optužnica da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe, koja je počinila više krivičnih djela i zloupotreba u privrednom poslovanju, kako bi za sebe pribavili materijalnu korist.

Tokom finansijske istrage, SDT je tražilo da se blokira upravljanje imovinom Kneževića u Zeti – vila i imanje u Mahali, luksuzni stan na Svetom Stefanu i Podgorici.

Odlukom suda privremeno je blokirana imovina kompanije Mogren hill, sa dvije zgrade u Budvi. Blokirana je imovina Atlas hotels group, koja posjeduje hotel, parcele i poslovne prostore u Baru.

Na spisku za blokadu našla se i imovina kompanija, gdje su kao vlasnici, direktori ili ovlašćeni zastupnici evidentirane osobe koje su prijateljski, poslovno i rodbinski povezane sa Kneževićem.

I kompaniji Atika land privremeno je zabranjeno upravljanje zgradom i brojnim parcelama u Budvi. U tom gradu blokirane su parcele i poslovni prostori kompanija Ekspo Budva i Ekspoinvest Budva.

Zabranjeno je upravljanje imovinom Opšte bolnice Meljine u Herceg Novom, ali i kompanije Montenegro express group, koja upravlja tom zdravstvenom ustanovom. Blokada je stavljena i na stanove i poslovne prostore te firme u Podgorici.

Pravni tim Kneževića tada je naveo je da je zahtjev SDT-a „nezabilježeno nasilje nad pravom, zakonom“, navodeći da je to „odmazda nakon što je Knežević pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv države Crne Gore sa odštetnim zahtjevom od 500 miliona EUR“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.