Novi soj koronavirusa se širi Amerikom, Kalifornija druga savezna država koja je potvrdila prisustvo
Ilustracija

"Virus se prilagođava kao jelen u šumi"

Novi soj koronavirusa se širi Amerikom, Kalifornija druga savezna država koja je potvrdila prisustvo

Kalifornija je danas potvrdila prvi slučaj novog, zaraznijeg soja kovida 19, i tako postala druga država u SAD koja ima pacijenta inficiranog vrstom B117.

Prije Kalifornije, u Koloradu je potvrđen slučaj visokozaraznog soja kovida 19, podsjeća AP.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom je rekao da je zaražena osoba iz Južne Kalifornije, a to je otkrio tokom javnog onlajn razgovora sa Entonijem Faučijem, vodećim imunologom u SAD.

"Stanovnici Kalifornije ne bi trebalo da misle da je ovo nešto čudno, štaviše, očekivano je", rekao je Fauči.

Njusom nije davao detalje o osobi koja je zaražena.

Prva osoba u SAD koja je inficirana novim sojem kovida 19 je čuvar nacionalnog parka u Koloradu, koji je išao da pomaže staračkim domovima tokom pandemije, međutim, zdravstveni radnici sumnjaju da i njegov kolega vjerovatno ima istu vrstu kovida 19.

Ova dva slučaja su postavila pitanja - kako je soj koji je cirkulisao u Engleskoj došao do SAD i da li je sada prekasno zaustaviti ga, dok eksperti smatraju da B117 uveliko cirkuliše Amerikom.

"Virus se sve više prilagođava, kao jelen u šumi", upozorio je Erik Topol, šef jednog od istraživačkih instituta u SAD.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.