Marković: Zakon će važiti koliko i ova Vlada, nećemo dopustiti izdaju nacionalnih interesa
Duško Marković

Marković: Zakon će važiti koliko i ova Vlada, nećemo dopustiti izdaju nacionalnih interesa

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Duško Marković ocjenjuje da postoji opravdana bojazan da potezi Vlade Zdravka Krivokapića pokazuju da novoj vlasti nije cilj promjena sistema na bolje, već da se sve radi kako bi se ostvarili ciljevi suprotni interesima Crne Gore, njene suverenosti i interesa njenih građana.

"Netransparentno zaduživanje; mimo zakona donijeta odluka o privremenom finansiranju; Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uz kršenje svih procedura; predlaganje izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji predstavlja vraćanje pola vijeka unazad; hitna priprema Zakona o unutrašnjim poslovima da bi se smijenio rukovodni sastav policije i eliminisala njena operativna nezavisnost – sve to neumitno vodi u slabljenje države i ugrožavanje dostignutog nivoa njene demokratske izgradnje. Dakle, plašim se da se sve radi kako bi se ostvarili drugi ciljevi – i to oni koji su suprotni interesima Crne Gore, njene suverenosti i nezavisnosti, i interesima njenih građana", kaže Marković.

Parlament je prije dva dana, bez prisustva poslanika opozicije, usvojio niz zakona, među kojima i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Na pitanje kako kao jedan od lidera najjače opozicione grupacije,  komentariše događaje u parlamentu u noći između 28. i 29. decembra, kaže da je cjelokupna crnogorska i međunarodna javnost mogla da se jasno uvjeri da pravna država, legalnost i zakonitost, više ne postoje u Crnoj Gori.

"Tzv. nova vlast je demonstrirala da je spremna na sve kako bi sprovela u djelo jedinu ideju koja ih je okupila: rastakanje crnogorske države i njeno utapanje u ,,srpski svet“.

Krivokapićeva Vlada je to pokazivala svakim svojim potezom u prethodnih mjesec dana, ali je tek pretvaranjem Skupštine Crne Gore u ,,Podgoričku skupštinu“ troglava koalicija ogolila do koje mjere je spremna da gazi Ustav, zakone i sve demokratske principe. Ako je neko i imao iluziju da se u Crnoj Gori nakon izbora 30. avgusta odvijaju proevropski procesi, ne može više zatvarati oči pred brutalnim pravnim nasiljem i bezakonjem u koje je uvedena Crna Gora.

Moramo, dakle, biti svjesni dubine opasnosti sa kojom se suočava naša država i u ovom odsudnom trenutku za naš opstanak okupiti sve snage u jedinstveni blok za Crnu Goru. Moramo imati jasan, odlučan i jedinstven odgovor domaćim nasilnicima i svima u međunarodnoj zajednici koji aminuju nasilje nad našom državom, a odgovor je: Ovoga puta, to vam neće proći!

Crnogorske patriote su već pokazale da se neće miriti sa izdajom nacionalnih interesa. Raduju me i okupljanja u brojne građanske inicijative, koje iskazuju odlučnost u odbrani evropske, sekularne i multietničke Crne Gore, što će sve osnažiti naš patriotski blok. Demokratska partija socijalista, a uvjeren sam i sve ostale procrnogorske snage u parlamentu nemaju prečeg zadatka nego da daju najveći mogući doprinos zajedničkoj borbi za odbranu naše istorije, naše tradicije, našeg imena i postojanja", kazao je Marković.

Na pitanje Pobjede da li se ovim izmjenama Zakona otima dio, možda i najznačajniji, crnogorske kulturne baštine, ali i imovina države Crne Gore, Marković kaže da se prateći ovih dana "na koji način branioci interesa SPC u Crnoj Gori pokušavaju da objasne izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prisjetio sam onoga što je napisao „otac srpske nacije“ Dobrica Ćosić: „Laž je srpski državni interes“".

"Da ne idem u detalje, jer su laži predlagača i njihovih pomagača prethodnih dana ogoljene i raskrinkane u javnosti. Postaviću samo dva pitanja: prvo, ako je glavna optužba na račun prethodne Vlade bila da želi da na osnovu Zakona o slobodi vjeroispovijesti otima svetinje SPC – čemu onda izmjene tog Zakona sada kada je na vlasti crkvena Vlada, koja valjda nije pod sumnjom da će i ona da otima crkve i manastire; i drugo, ako su sadašnje izmjene Zakona ono isto što je moja Vlada ljetos predlagala Srpskoj crkvi kao mjeru kompromisa, zašto tada nijesu prihvaćene, kako oni kažu, identične izmjene?"

Marković dodaje da niko nije imao namjeru da bilo šta otima Srpskoj crkvi i naravno "da naš ljetošnji predlog za kompromis uopšte nije ono isto što se sada želi postići izmjenama Zakona".

"DPS je sa svojim koalicionim partnerima prije godinu dana donio moderan Zakon koji je dobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije. Jer je njegov cilj bio da se, u pogledu imovinskih pitanja, sačuva dio crnogorske kulturne baštine i dobara koja pripadaju nikome drugome do državi Crnoj Gori", kazao je on.

Marković smatra da će zakon važiti tačno onoliko koliko će trajati ova Vlada.

"Eliminacija ovakvog zakona, zakona jedne crkve, koja je umislila da može da vlada Crnom Gorom, sveta je dužnost pojedinaca, stranaka i pokreta kojima je u srcu slobodna, građanska, nezavisna i evropska Crna Gora.

Sama onolika hitnoća u postupanju Skupštine, potreba njene rukovodne strukture da u jednom trenutku preuzme i nadležnosti Državne izborne komisije, a tek sam način na koji je Zakon izglasan u parlamentu – jasno ukazuju da se radi o opasnoj akciji protiv Crne Gore i potvrđuju naše opredjeljenje da moramo odbraniti Crnu Goru i njena demokratska, civilizacijska i antifašistička dostignuća", naveo je Marković.

Ističe i da su potezi Krivokapićeve Vlade s pravom su na meti kritika političke i stručne javnosti jer ni najveći skeptici nijesu očekivali ovakve neprimjerene, ishitrene i, što je najgore, nezakonite odluke.

"A prije svega, protivne najvećim nacionalnim interesima Crne Gore.

Zadužiti građane i državu 750 miliona eura, i to bez prethodno utvrđene fiskalne strategije, ravno je ekonomskom i državnom egzibicionizmu. Nova Vlada je zapravo iskoristila dobru poziciju i reputaciju na međunarodnom tržištu koju je izgradila prethodna Vlada i odlučila se na enormno zaduženje bez prethodne provjere cjelishodnosti takvog ekonomskog pristupa.

Na to se samo nadovezalo nepredlaganje budžeta, kao izraz izbjegavanja parlamenta i rasprave u tom domu, ali i kao populistička mjera otklona od dokumentacione osnove za budžet koju je pripremila prethodna Vlada. Privremeno finansiranje uz zaduženje od skoro milijardu eura je odluka koja zbunjuje i eksperte svjetskog renomea i iskustva.

Kada iz političkih partija koje podržavaju Krivokapićevu Vladu stižu optužbe da se zapravo radi o koruptivnom poslu, u kome je podijeljena provizija od desetak miliona eura – onda u najmanju ruku nadležni državni organi takve optužbe treba ozbiljno da razmotre...", kaže Marković.

Smatra da je organizacija državne uprave koja je proklamovana nakon izbora nove Vlade zapravo tektonski poremećaj u tradicionalno stabilnom sistemu naše javne administracije.

"Podsjetiću samo na najdrastičniji primjer: niko ne može razumjeti, a još manje objasniti, da se četiri ministarstva – posve različitih nadležnosti i politika – mogu utopiti u jedno.

Volio bih da sam u svemu tome prepoznao i promil izgradnje kvalitetnijeg sistema vlasti, ili drukčijeg uređenja društvenih odnosa. Ali, ako vam je ideja vodilja bila da cijelu Vladu „strpate“ u 12 resora da bi mogli ministre simbolično da proglasite za apostole – tu prestaje svako racionalno tumačenje novouspostavljenog sistema.

Nekoliko drastičnih primjera: izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uz kršenje svih procedura, uz „odbranu ćutanjem“ ministra pravde i ljudskih prava u parlamentu; predlaganje izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji predstavlja vraćanje pola vijeka unazad; hitna priprema Zakona o unutrašnjim poslovima da bi se smijenio rukovodni sastav policije i eliminisala njena operativna nezavisnost – neumitno vodi u slabljenje države i ugrožavanje dostignutog nivoa njene demokratske izgradnje.

Dakle, plašim se da se sve radi kako bi se ostvarili drugi ciljevi – i to oni koji su suprotni interesima Crne Gore, njene suverenosti i nezavisnosti, i interesima njenih građana. Svjedočimo svakodnevnim smjenama profesionalaca i službenika, i razrješenjima rukovodilaca, koji se ne mogu nazvati drugačije nego – puki revanšizam. Vidjećemo dokle će potrajati ovakva bahatost, koju nijesu mogli da prećute čak ni u briselskoj administraciji; vidjećemo i kako će se na naš status i ugled koji je Crna Gora dostigla među NATO partnerima odraziti predaja bezbjednosnog sektora u nepouzdane ruke", kaže Marković za Pobjedu.

Ističe i da nema primjera da desetina političkih subjekata u samom parlamentu osporava i kritikuje program rada Vlade i njen sastav uključujući i mandatara, a da ga na kraju rasprave - izglasa.

"Niti se ikada desilo da ti isti koji daju podršku Vladi, iz dana u dan javno saopštavaju takve kritike i iznose takve optužbe na njen račun, da ih mi kao opozicija jedva možemo sustizati u žestini kojom atakuju na Krivokapića i njegov kabinet!

Jedina logična posljedica takvog političkog djelovanja je uskraćivanje povjerenja Vladi i raspisivanje novih izbora. Njihov problem je, međutim, što su svjesni da se više nikada građani Crne Gore ne mogu prevariti i da više nikada na izborima neće dobiti priliku da formiraju vlast.

Zato i ova njihova politička agonija traje, zato i trpe poniženja od nosioca njihove liste i njegovih apostola. Neka oni sami rješavaju politički apsurd u koji su dovedeni, mene jedino brine koliko će duboke i štetne posljedice trpjeti naše društvo i naša država.

Vidimo koliko su nas unazadili za manje od mjesec dana...", dodaje Marković.

On je istakao da će DPS ostati posvećen svojim politikama i principima građanske i sekularne Crne Gore, evropske i evroatlantske, uključujući i pružanje doprinosa svakom pokretu ili ideji koja može osnažiti ove temeljne principe na kojima je izgrađena nezavisna i demokratska Crna Gora.

"Lično sam zagovornik tješnje saradnje sa svima koji dijele ove vrijednosti, i u parlamentu, i u civilnom društvu. Otvoreni smo za razgovore o formama te saradnje, kroz usaglašeno djelovanje poslaničkih klubova, ali i kroz partijsko povezivanje koje će u vrhu svoje agende imati jačanje crnogorske državnosti. Dakle, Crna Gora pod jedan, a tek nakon toga naše partijske posebnosti. To uostalom od nas zahtijeva istorijski trenutak u kome smo se našli. Da ponovim i podvučem poruku istinskih patriota: nećemo se stidjeti pred potomcima! Kada vidimo šta o Vladi misle i govore lideri stranaka koji čine listu ,,Za budućnost Crne Gore“, koja je ubjedljivo najsnažnija lista koja konstituiše Krivokapićevu Vladu, i koliko uvreda prema premijeru i ministrima dolazi sa te adrese; kako ucjenjuju Vladu i prijete joj otkazivanjem povjerenja; kada vidimo da nosioci lista parlamentarne većine ne komuniciraju između sebe, onda je logično da takvo stanje ne može trajati dugo. Ali štete po državu, njene institucije i našu ekonomiju i finansije će biti dugoročne.

Dakle, kakva bi bila Crna Gora nakon četiri godine njihove vlasti, ne želim ni da pomišljam. Evo vidimo koliko su je urušili za samo četiri sedmice...", saopštio je Marković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.