MA ostao dužan putnicima 300.000 eura
Ilustracija

Imaju pravo na povraćaj

MA ostao dužan putnicima 300.000 eura

Kompanija Montenegro erlajnz (MA) evidentirala je 5.081 prodat obračunski kupon za period od 26. decembra do 30. oktobra naredne godine, saopšteno je Pobjedi iz nacionalne avio-kompanije.

Nacionalni avio-prevoznik je u subotu 26. decembra u cjelosti obustavio saobraćaj. Iz nacionalne avio-kompanije su u petak naveli da su se na ovaj korak odlučili zbog odluke Vlade da u daljem periodu neće podržati postojanje nacionalne avio-kompanije. Putnici koji su ranije kupili karte Montenegro erlajnza su nakon te odluke na crnogorskim i međunarodnim aerodromima bili prepušteni sami sebi. Ukupnu vrijednost odštete putnicima koji ne mogu iskoristiti avio-karte u ovom trenutku u MA ne mogu procijeniti, a kompanija na svojim računima kod poslovnih banaka nema sredstava koja bi mogla poslužiti za povraćaj novca putnicima. Poreska uprava je u petak blokirala račun kompanije, samo dan nakon što je iz Vlade saopšteno da ne mogu da donese nijednu zakonitu odluku u korist MA, odnosno njegovog spašavanja.

"Vrijednost obračunatih kupona za letove u periodu od 26. decembra do 30. oktobra 2021. godine je 301.000 eura. Dodatno imamo i veliki broj karata koje nijesu iskorišćene ove godine, kao i veliki broj vaučera", kazali su iz MA, prenosi Pobjeda.

Iz MA su pojasnili da shodno regulativi i Zakonu o obligacionim odnosima putnici imaju pravo na povraćaj novca, a za letove koji su otkazani u rokovima kraćim od 14 dana i na naknadu dodatnih troškova koje su imali.

"Vrijednost te odštete u ovom trenutku ne možemo procijeniti. Kompanija MA na svojim računima kod poslovnih banaka nema sredstava koja bi mogla poslužiti za povraćaj novca putnicima", kazali su iz MA.

Poreska uprava (PU) je u petak blokadom žiro računa MA naplatila 3,18 miliona eura, kojim su pokrivene poreske obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih radnika za 11 mjeseci, od novembra 2016. do septembra 2017. godine.

Iz PU je saopšteno da je po osnovu predmetne blokade ostao za sada nenaplaćen iznos od 12,08 miliona eura.

Iz PU su u ponedjeljak naveli da je ta institucija nakon najave ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića od 24. decembra o planiranom gašenju nacionalne avio-kompanije, kao i saopštenja menadžmenta kompanije o obustavi saobraćanja, nakon razmjene informacija sa Ministarstvom finansija, u petak, u cilju obezbjeđenja dospjelih a neizmirenih potraživanja, preduzela mjeru prinudne naplate blokadom žiro računa tog obveznika, i to na ukupan iznos dospjelih potraživanja od 15,26 miliona eura.

"Treba naglasiti da će se preduzetom mjerom dati doprinos zaštiti prava radnika, imajući u vidu da se naplaćenim sredstvima pokrivaju obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade, odnosno štite njihova prava iz radnog odnosa, što ne bi bio slučaj da su sredstva sa računa blokirali drugi povjerioci ove kompanije", naveli su iz PU.

U avio-kompaniji nemaju informaciju da li će Vlada kao vlasnik kompanije MA platiti odštetu putnicima, koji nijesu mogli da iskoriste svoje avio-karte.

"U slučaju pokretanja stečaja kompanije, putnici će kao i svi ostali povjerioci biti u mogućnosti da prijave svoje potraživanje", rekli su iz MA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.