Dva nova zemljotresa u Hrvatskoj u desetak minuta: Zemljište će se tresti duže vrijeme
Ilustracija

Dva nova zemljotresa u Hrvatskoj u desetak minuta: Zemljište će se tresti duže vrijeme

Jutros oko 6.15 sati novi zemljotres zatresao je Hrvatsku.

Prema podacima EMSC-a, koji prati sve seizmološke aktivnosti, potres je bio jačine 4,8 stepena po Rihteru

Epicentar zemljotresa zabilježen je 18 kilometara zapadno od Siska.

U 6.26 sati osjetio se još jedan zemljotres, jačine 4,6 stepena po Rihteru.

Epicentar ovog zemljotresa je registrovan sjeverozapadno od Siska, odnosno 46 kilometara jugoistočno od Zagreba.

Nakon jučerašnjeg zemljotresa od 6,2 stepena u Petrinji, zabilježeno je više slabijih zemljotresa.

Direktor Seizmološke službe Ines Ivančić potvrdila je da su centralnu Hrvatsku jutros potresla dva nova jača potresa sa epicentrom na području Petrinje, magnitude 4,7 i 4,8 stepeni Rihterove skale, ističući da će se zemljište i dalje tresti i to duže vrijeme.

"Zemljište će se tresti duže vrijeme, jučerašnji potres bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih", rekla je ona hrvatskim medijima.

Ona je istakla da će i slabiji potresi imati uticaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u jučerašnjem potresu.

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je da je potres snage 4,7 Rihtera koji je jutros u 6.15 probudio stanovnike centralne Hrvatske, bio 38. potres koji se osjetio u Hrvatskoj u posljednjih 49 časova.

Nakon 11 minuta isto područje pogodio je još jedan potres magnitude 4,8 po Rihteru, a tri minute kasnije jedan od 3,9, što znači da je taj posljednji bio 40. potres koji se osjetio u zadnjih 49 časova.

U jučerašnjem potresu od 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedam osoba. Materijalna šteta je ogromna, a u Petrinji gotovo da nema građevine koja nije oštećena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.