Hapšenja u Sjevernoj Makedoniji zbog planiranja terorističkih napada
Ilustracija

Hapšenja u Sjevernoj Makedoniji zbog planiranja terorističkih napada

Policija Sjeverne Makedonije uhapsila je osam muškaraca, koji se sumnjiče da su planirali terorističke napade u toj zemlji, kao i da su “formirali terorističku organizaciju, utemeljenu na ideološkoj matrici terorističke organizacije IDIL, kako bi počinili ubistva i uništavanje javnih zgrada”, s ciljem zastrašivanja stanovništva.

Odeljenje za suzbijanje organizovanog i teškog kriminala - Sektor za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma u koordinaciji sa Agencijom za nacionalnu bezbijednost, Odeljenje za specijalne policijske operacije pod rukovodstvom javnog tužioca Javnog tužilaštva za krivično gonjenje organizovanog kriminala i korupcije uhapsila je 27. decembra osam članova terorističke organizacije, navodi se u saopštenju policije Sjeverne Makedonije, koje prenosi Sitel TV.

Policija je privela osumnjičene pošto su pretresli njihove domove u Kumanovu i Skoplju. Svi osumnjičeni su između 21 i 32 godine starosti, dok je jedan ranije osuđivan za učešće u tzv. Islamskoj državi (IDIL) izvan granica Sjeverne Makedonije, prenosi FoNet.

Osmorica su uhapšeni zbog sumnje da su “formirali terorističku organizaciju, utemeljenu na ideološkoj matrici terorističke organizacije IDIL, kako bi počinili ubistva i uništavanje javnih zgrada” i s ciljem stvaranja straha ili nesigurnosti u javnosti, saopštila je policija.

Da bi postigli taj cilj, članovi grupe su osumnjičeni da su preduzeli nekoliko pripremnih radnji, obezbijedili finansijska sredstva i nabavili oružje, municiju, vojnu opremu, napravili improvizovane eksplozivne uređaje, a zatim izvršili probna lansiranja i aktiviranje improvizovanih eksplozivnih naprava i oružja, navodi se u saopštenju.

Osumnjičenima preti zatvorska kazna do deset godina ako budu osuđeni.

Policija je saopštila da su zaplijenili oružje i "rudarski eksploziv" tokom racija u nedelju na osam lokacija.

Uhapšeni muškarci optuženi su i za nabavku oružja, municije i vojne opreme koju su sakrili kod Menkove kolibe u blizini Kumanova.

Policija navodi da osumnjičeni pripadaju istoj grupi, kao i troje drugih koji su uhapšeni u septembru zbog sumnje da su u blizini Kumanova skladištili veliku količinu municije, mina i eksploziva.

“Pronašli smo dokaze koji ukazuju na to da su bili u direktnoj komunikaciji s novouhapšenima. I imali su zajednički dogovor o planiranim aktivnostima kao članovi terorističke organizacije”, rekao je portparol policije Sjeverne Makedonije Toni Angelovski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.