Uhapšen Budimir Šegrt, određeno mu zadržavanje do 72 sata
Budimir Šegrt

Zloupotreba položaja u privrednom poslovanju

Uhapšen Budimir Šegrt, određeno mu zadržavanje do 72 sata

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević odredila je tužilačko zadržavanje do 72 sata nekadašnjem izvršnom direktoru privatne bolnice “Meljine” Budimiru Šegrtu, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, saznaju "Vijesti" u SDT-u.

Šegrt je, prema saznanjima "Vijesti", negirao da je počinio  krivično djelo za koje ga sumnjiči SDT.

Prema informacijama "Vijesti", zadržavanje je određeno i nekadašnjem zamjeniku direktora bolnice "Meljine", Radivoju Božoviću.

Specijalna državna tužiteljka ih saslušava "u svojstvu osumnjičenih za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju".

Šegrt je, nakon angažmana u bolnici koju je država prodala konzorcijumu na čelu sa Atlas grupom, bio ministar zdravlja 2015 - 2016. godine.

Prema podacima iz biografije, u Atlas grupi je 2009. radio kao vođa projekta “Meljine kompleks”, a 2010. dobio je mjesto izvšnog direktora privatne zdravstvene ustanove Opšta bolnica Meljine.

Za kontrolu ugovora o kupoprodaji “Meljina” bio je zadužen, uz Ministarstvo finansija, i resor zdravlja kojim je upravljao.

Budimir Šegrt je ambasador Crne Gore u Poljskoj.

Vukčević je 25. decembra saopštila da su istraživanjem kupoprodaje bolnice u Meljinama utvrdili da je država oštećena za oko 10 miliona eura.

Ona je naglasila da je kupac ugovorom bio obavezan da uloži 119 miliona eura, a da je investirao 17.000 eura.

Objasnila je da je kupac (konzorcijum na čijem čelu je bila Atlas grupa) po nalogu Duška Kneževića (predsjednik Atlas grupe), a suprotno ugovoru, založio imovinu za kredite koji nijesu korišteni namjenski.

“Ti krediti su veći od 11 miliona eura i ni danas nijesu vraćeni”, rekla je specijalna tužiteljka.

Vlada je vojno-bolnički kompleks u Meljinama prodala sredinom 2008. godine, a ugovorena kupoprodajna cijena je bila 25 miliona eura.

U toj privatizaciji prošlo se - od obećanja za preporod i neispunjenih ugovorenih investicija, preko zahtjeva države da se raskine ugovor i stečaja, istrage o tom poslu, do pokretanja arbitražne parnice Atas grupe koja traži obeštećenje, tvrdeći da su crnogorski nadležni organi „nezakonuto postupali i u slučaju kompleksa Meljine”.

Specijalno državno tužilaštvo do sada je protiv Duška Kneževića podiglo više optužnica - za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.