Kordić: EU nije zabranila spašavanje MA
Zorka Kordić

Kordić: EU nije zabranila spašavanje MA

Evropska unija nije zabranila državi da spasi svoju nacionalnu kompaniju, kaže glavna pregovaračica Zorka Kordić. Suština je, kako objašnjava, da se sistem priprema da politiku konkurencije sprovodi na adekvatan način i da organi koji se bave kontrolom državne pomoći moraju imati kapacitet da to rade kako treba. Dodala je da Crna Gora najkasnije do 2024. godine mora biti spremna za proces ratifikacije u EU.

Govoreći o gašenju Montenegro erlajnsa, Kordić kaže da nije Evropska unija na neki način nametnula, zabranila državi da spasi svoju nacionalnu kompaniju.

„Suština konkurencije u EU je da se obezbijede pravični uslovi ma kojoj kompaniji za učešće na tržištu“, kazala je Kordić i dodala da je to najvažniji princip u EU kada je u pitanju njeno tržište.

„Politika EU je sasvim jasna. U Poglavlju 8 dobili smo jasan kriterijum na koji način Crna Gora može napredovati. Nije kriterijum bio – ugasite Montenegro erlajns. Suština je da se sistem priprema da politiku konkurencije sprovodi na adekvatan način. To znači da pravna tekovina mora biti u potpunosti usklađena i da organi koji se bave kontrolom državne pomoći moraju imati kapacitet da to rade na adekvatan način“, kazača je glavna pregovaračica.

Dodala je da je važno da Agencija za zaštitu konkurencije jača svoje nadležnosti.

Crna Gora prva naredna članica EU

Govoreći o datumu ulaska u EU, kaže da je važno da do kraja 2023. godine naša zemlja ima unutrašnju spremnost.

„Do kraja 2023. godine mi moramo imati unutrašnju spremnost, odnosno prenošenje propisa u naše domaće zakonodavstvo kako bi taj period od godinu i po do dvije ratifikacije mogao da teče. Najvažnije je da ovaj proces, je proces sticanja vještina i znanja svih naših institucija da sprovode pravnu tekovinu EU“, kazala je Kordić.

Naglašava da zaključno sa tim periodom moramo da uradimo do kraja ono što je do nas.

„Na nama je da do 2024. godine budemo u potpunosti spremni“ dodala je ona.

Ističe da je Crna Gora, u svakom slučaju, prva naredna članica EU.

 „Poruka koja će pratiti rad pregovaračkog tima je da je Crna Gora prva sljedeća članica Evropske unije i to je ono što je eksplicitno bilo rečeno tokom posljednje posjete premijera Zdravka Krivokapića Briselu. To je podvučeno kao ideja vodilja ove Vlade“, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Istakla je da prema posljednjem izvještaju Evropske komisije Crna Gora u više različitih oblasti bilježi ili napredak ili da smo dobro pripremljeni.

Suštinski zadatak pregovaračkog tima, kako dodaje,  tiče se najzahtjevnijih i najkompleksnijih poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Pravda, sloboda i sigurnost  gdje imamo niz međukriterijuma, odnosno privremenih mjerila.

„Pregovarački tim radi na tome da dobije ocjenu ispunjenosti tih privremenih mjerila. Kada EK predstavljajući ono što je CG uradila u toj oblasti mi možemo dobiti okidač za postupno zatvaranje svih ovih poglavlja. Praktično smo jedina država kandidat koja ima sva 33 poglavlja otvorena i zato slijedi dinamičnija i zahtjevnija faza“, kazala je Kordić.

Ona je objasnila da je Crna Gora prethodnih godina iz IPA projekata koristila oko 40 miliona eura na godišnjem nivou iz „nacionalnoe IPE“ i oko 40 miliona u prosjeku iz instrumenata prekogranične saradnje i regionalne IPE za infrastrukturu.

Ove godine smo, kako je napomenula, od EU dobili 53 miliona za suzbijanje negativnih efekata pandemije.

Međutim, kako navodi, priroda procesa ulaska u EU je kompleksna i nikad ne zavisi isključivo od države kandidata.

„Politika proširenja ne može biti uvijek u fokusu EU. Ono što nas je ova situacija naučila je da na neke stvari možemo da utičemo tako što radimo na onome što je naš zadatak. Dinamika nikad nije usporena, samo što je drugačija“, kazala je Kordić.

„23 i 24 su dva najkompleksnija poglavlja. Mi smo dobili takav pregovarački okvir u kome su ovadva poglavlja bila među prvima koja su se otvorila, ali dinamika napretka u njima će uticati na kompletan pregovarački proces. Praktično su jedina dva koja imaju međukriterijume i privremena mjerila. Izazov nije samo u pregovaračkom okviru koji podrazumijeva da će se ova dva poglavlja zatvoriti posljednja, jer treba da diktiraju napredak u svim oblastima horizontalno, nego i to što je stepen mjerljivosti u ovakvim oblastima jako delikatan. Bilo bi dobro kad bi mjerljivost mogla da počiva isključivo na prenošenju direktiva u nacionalno zakonodavstvo“, kazala je Kordić.

Dodaje da vladavina prava i u EU svakog dana dobija više značaja i u diskursu.

„Imate ove godine prvi put da je EU načinila izvještaj o vladavini prava u njenim članicama i ako pogledate tu debatu o budžetu, ona se umnogome naslanjala na vladavinu prava“, kazala je glavna pregovaračica.

Sve što bude rezultat napretka u ova dva poglavlja mora da bude rezultet sinergije sve tri grane vlasti, smatra ona.

Portal RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.