Obijena ponuda Mijača, Bojanić: Problem Montenegro Airlinesa je u prvom redu pravno pitanje
Mladen Bojanić

Obijena ponuda Mijača, Bojanić: Problem Montenegro Airlinesa je u prvom redu pravno pitanje

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić saopštio je danas da je nemoguće prihvatiti ponudu Veselina Mijača i Grupacije Savana vezanu za kupovinu Montenegro Airlinesa. Bojanić se zahvalio na interesovanju da pomognu očuvanju nacionalne kompanije Montenegro Airlines AD.

"Želim da naglasim da je cijela Vlada veoma informisana o svim aspektima situacije i da je potpuno svjesna značaja postojanja nacionalne kompanije za građane i ekonomiju Crne Gore.  Po tom pitanju, Vaš pogled i naš stav, slobodno mogu reći, u potpunosti su identični. Problem Montenegro Airlinesa danas je u prvom redu pravno pitanje.  Međutim, želio bih da vam ukratko predstavim činjenice koje sam nekoliko puta ponovio na sjednicama Vlade i u javnosti. To što dio javnosti, a to je naročito izraženo kod opozicionih poslanika, neće i ne želi da čuje istinu, potezi su očajnika koji pokušavaju da spriječe Vladu da objelodani mnoge nezakonite odluke bivše vlasti, odnosno da dokumenta koja dokazuju njihove nezakonite radnje ne ugledaju svjetlost dana", kazao je Bojanić. 

Zbog toga, kako dodaje on na svaki način pokušavaju da prevare javnost i partnere iz EU, prema navici stečenoj nekoliko decenija. 

"Usled takvih odluka, a da Vas ne opterećujem svim detaljima, Agencija za zaštitu konkurencije je Rješenjem od 03.09.2020.g. zaustavila svaku dalju državnu pomoć za Montenegro Airlines: „Nalaže se Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da, odmah po prijemu ovog Rješenja, privremeno obustavi dodjelu sredstava preduzeću Montenegro Airlines AD Podgorica do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći“. Konačna odluka još nije donešena, ali je izvjesno da će biti negativna, što će gotovo sigurno voditi ka postupku povraćaja državi već odobrenih sredstava kompaniji Montenegro Airlines AD, a radi se o sumi od preko 40 miliona eura. Vjerujem da Vam je sad mnogo jasnije sa kakvim se problemom suočavamo, odnosno kako je funkcionisala prethodna vlast po ovom pitanju", naveo je ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore.

Bojanić dodaje da što se tiče konkretne ponude Mijača, iskreno će je cijeniti, "bez obzira kada i kako nam je poslata, moram jasno odgovoriti da je to nemoguće prihvatiti".

"Razlog je jednostavnost i leži u činjenici da je otpisom dugovanja prema državi ušli su u zonu kršenja odredbi člana 7. Zakona o kontroli državne pomoći, što za razliku od prakse prethodne, ova Vlada neće i ne želi da radi. Ako nam ponudite neko zakonito rješenje kako prevazići ovu prepreku, svakako ćemo to razmotriti u najskorijem roku. O svim drugim mogućnostima pomoći Montenegro Airlinesa, na pr. dokapitalizaciji uz očuvanje većinskog državnog paketa, eventualnim donacijama od strane Vaše kompanije ili nekim drugim modelima, veoma smo spremni da razgovaramo uz puno poštovanje zakonskih normi i procedura. Na kraju, ponavljam, otpis duga prema državi i prodaja za jedan euro privatnom investitoru nije opcija koju nam u ovom trenutku zakonski propisi dozvoljavaju. Prethodna vlast nezakonitim odlukama potrošila je svaki vid državne pomoći koji bi mogao spriječiti današnju agoniju MA", zaključio je Bojanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.