SPC bira patrijarha u februaru, zakazana sjednica
Ilustracija

SPC bira patrijarha u februaru, zakazana sjednica

Srpska pravoslavna crkva (SPC) dobiće novog patrijarha najvjerovatnije u februaru, jer je sjednica Svetog arhijerejskog sabora, na kojoj će biti biran novi poglavar, zakazana za 18. februar naredne godine, piše Dan.

Novi, 46. poglavar SPC naslijediće patrijarha Irineja koji je preminuo 20. novembra nakon borbe sa virusom korona.

SPC je saopštila da je Sveti arhijerejski sinod na jučerašnjoj sjednici donio odluku da se zaupokojena saborna sveta liturgija i četrdesetodnevni parastos patrijarhu srpskom Irineju služe 29. decembra 2020. godine u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Sveta liturgija će početi u devet časova, a parastos će biti služen poslije svete službe, oko 11 časova.

Ustav SPC predviđa da se nakon upokojenja patrijarha, najkasnije za tri mjeseca, Sabor Srpske pravoslavne crkve sastane radi izbora novog poglavara.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve upravlja crkvom do Sabora. Sjednicu Sabora, crkvene skupštine, zakazuje Sinod, odnosno crkvena vlada. Sabor zatim donosi odluku o tome da preraste u izborni. Izbornom saboru prisustvuju sve aktivne vladike, kandidati za patrijarha su svi oni koji imaju pet godina eparhijskog staža, dakle oni koji pet godine rukovode nekom eparhijom. Trojica vladika koji dobiju najviše glasova ulaze u trojnu kandidaturu, ali je uslov da dobiju natpolovičnu većinu.

Imena sa trojicom izabranih vladika stavljaju se u posebne koverte koje se stavljaju u sveto jevanđelje. Jevanđelje se stavlja na sveti presto u hramu. U prvom krugu glasanja svi su kandidati, a onda se u daljim krugovima neki povlače, sve dok trojica ne dobiju natpolovičnu većinu.

Poslije odslužene liturgije pristupa se izboru patrijarha tako što monah izvlači jednu kovertu i predaje je predsjedavajućem izbornog sabora, koji zatim čita ime novog patrijarha.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.