Zaslužnim pojedincima dodijeljena priznanja za posebne doprinose razvoju UCG
Foto: Univerzitet Crne Gore

Rektor Nikolić dodijelio

Zaslužnim pojedincima dodijeljena priznanja za posebne doprinose razvoju UCG

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić danas je dodijelio priznanja za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta za 20 zaslužnih pojedinaca sa organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore.

Nikolić je takođe dodijelio i tri plakete za doprinos razvoju i promovisanju nauke na Univerzitetu u međunarodnim okvirima, za 2020. godinu i posebno priznanje Medicinskom fakultetu UCG, za posebne doprinose zaposlenih i studenata u ovoj godini koju je obilježila borba sa ciljem suzbijanja pandemije korona virusa.

Nikolić je, uputivši čestitke i zahvalnost zaslužnim pojedincima za doprinos progresivnom pozicioniranju Univerziteta na svjetskim listama, podsjetio i na zajedničke uspjehe akademske zajednice Univerziteta Crne Gore u pogledu objavljenih naučnoistraživačkih radova, citiranosti i projektne aktivnosti.

"Zahvaljujući udruženim naporima i prilagođenim modalitetima rada, obezbijedili smo kontinuitet i kvalitet nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada i međunarodne saradnje“, dodao je on.

"Broj citata naših naučnika na Google Scholar-u, trenutno iznosi preko 140 hiljada, što predstavlja porast za skoro sedam puta u odnosu na početak kampanje povećanja vidljivosti naučnoistraživačke aktivnost, koja je započela prije tri godine. UCG je u prethodne tri godine uzeo učešće u velikom broju projekata, čija vrijednost iznosi oko 10 miliona eura, obezbjeđenih uglavnom iz međunarodnih fondova, što čini skoro 10 odsto ukupnih prihoda", kazao je Nikolić i da je samo iz programa Erasmus +, UCG zahvaljujući uspješnim projektnim aplikacijama, dobio preko milion eura novih sredstava.

Univerzitet se ove godine uspješno pozicionirao i među najbolje svjetske univerzitete, prema renomiranom Times Higher Education rangiranju, i to u kategoriji najbolji mladi univerziteti do 50 godina, gdje je svrstan u kategoriju od 350 do 400 najboljih Univerziteta u svijetu.

"Zahvaljujući zapaženim rezultatima naših naučnika i uspješnom međunarodnom pozicioniranju, Univerzitetu je dodijeljen i Logo Izvrsnosti u istraživanju, prestižno priznanje od strane Evropske komisije, kao potvrda kvaliteta i konkurentnosti našeg naučnoistraživačkog rada. Usvojili smo i Politiku za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Univerzitetu Crne Gore, prvi takav dokument usvojen na visokoškolskim ustanovama u regionu, potvrđujući dominantnu usmjerenost Univerziteta Crne Gore ka naučnoj izvrsnosti", podsjetio je Nikolić i dodao da je ove godine na UCG osnovana doktorska škola i aplicirano je za akreditaciju prvog studijskog programa na engleskom jeziku iz interdisciplinarne obalsti Održivi razvoj, čime je napravljen značajan korak ka internacionalizaciji doktorskih istraživanja.

Takođe, dodatno je istakao da je juče usvojena Strategija internacionalizacije UCG 2021-2026, koja predstavlja akademsku agendu i funkcionalni okvir za povećanje međunarodne obrazovne, naučnoistraživačke i umjetničkoistraživačke vidljivosti i prepoznatljivosti UCG.

"Ostvareni rezultati i preduzete aktivnosti  su potvrda naučne izvrsnosti i konurentnosti naše akademske zajednice, kao i kontinuirane posvećenosti Univerziteta Crne Gore ka kreiranju podsticajnih mjera i mehanizama, koji doprinose razvoju i međunarodnoj afirmaciji crnogorske naučne misli, poput nagrađivanja zaposlenih za izuzetne naučnoistraživačke i projektne rezultate, za što smo u ovoj godini izdvojili preko 400 hiljada eura“, zaključio je rektor.

Na prijedlog vijeća organizacionih jedinica, za doprinose naučnoistraživačkom, umjetničkom, stručnom radu i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta, nagrađeni su profesori: Svetislav Popović (Arhitektonski fakultet), Milić Čurović (Biotehnički fakultet), Boban Melović (Ekonomski fakultet), Martin Ćalasan (Elektrotehnički fakultet), Janko Ljumović (Fakultet dramskih umjetnosti), Vesna Bošković (Fakultet likovnih umjetnosti), Sonja Tomović Šundić (Fakultet političkih nauka), Jovan Gardašević (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje), Sanja Peković (Fakultet za turizam i hotelijerstvo), Dijana Vučković (Filozofski fakultet), Milan Radulović (Građevinski fakultet), Radoslav Tomović (Mašinski fakultet), Snežana Pantović (Medicinski fakultet), Željko Jaćimović (Metalurško-tehnološki fakultet), Miran Begić (Muzička akademija), Veselin Drašković (Pomorski fakultet), Maja Kostić Mandić (Pravni fakultet), Vladimir Pešić (Prirodno-matematički fakultet),  Miljan Gogić (Istorijski institut) i Mirko Đurović (Institut za biologiju mora).

Ovom prilikom, na prijedlog rektora Nikolića, uručene su i tri plakete Univerziteta Crne Gore za poseban doprinos publikovanju naučnih radova, citiranosti i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore i to: akademiku prof. dr Ranislavu Bulatoviću (Mašinski fakultet), prof. dr Gojku Joksimoviću (Elektrotehnički fakultet) i prof. dr Stevu Popoviću (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje).

Rektor UCG-a dodijelio je i posebno priznanje Medicinskom fakultetu, za poseban doprinos i zalaganje profesora, saradnika i studenata, koji su kao zdravstveni radnici ili volonteri, kao stručnjaci ili naučnici, pružili podršku i oslonac zdravstvenim institucijama i zdravstvenom sistemu Crne Gore u borbi protiv korona virusa, a koje je u ime Fakulteta primio dekan prof. dr Miodrag Radunović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.