Italija od danas zatvorena
Ilustracija

Italija od danas zatvorena

Italija se danas "zatvorila" - na snazi je karantin koji važi na cijeloj teritoriji do 27. decembra.

U posljednja 24 sata zabilježeno je skoro 15.000 novozaraženih, dok su 553 osobe preminule od kovid-19, piše agencija Ansa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u većini italijanskih pokrajina nivo zaraze je umjeren ili visok, a već treću sedmicu zaredom u sjevernoj pokrajini Veneto je zabrinjavajuće visok nivo širenja zaraze.

U poređenju s periodom od prije dvije sedmice, kada je indikator brzine širenja virusa Rt bio 0,82, u ovoj sedmici je 0,9, što znači da se nije zaustavilo širenje kovida-19 i zato su mjere totalnog karantina neophodne.

Faktor Rt se dobije zbirom 21 indikatora epidemiološkog stanja i situacija se smatra pod kontrolom ako je taj indikator manji od 1.

Premijer Ðuzepe Konte je za televiziju RAI rekao da su mjere stroge, ali neophodne.

"Potrebne su nam da bismo u januaru mogli dozirati antikovid mjere samo na one regije gdje to bude neophodno", naveo je Konte.

U Italiji je od početka pandemije do sada dva miliona osoba bilo zaraženo virusom korona, a broj žrtava je 700.000 i po tome je na prvom mjestu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.