Počela izgradnja servisnog objekta ispred ulaza u Đalovića pećinu(FOTO)
Ovako će izgledati Servisni objekat ispred Đalovića pećine

Povoljne vremenske prilike omogućile građevinske aktivnosti iako je kraj decembra

Počela izgradnja servisnog objekta ispred ulaza u Đalovića pećinu(FOTO)

Uprava javnih radova i izvođač, “Novi Volvoks” počeli su izgradnju servisnog objekta ispred Đalovića pećine, kao i probijanje otvora za potrebe njene turističke valorizacije.

"Iako je skoro kraj decembra, povoljne vremenske prilike omogućile su intenzivne građevinske aktivnosti u Đalovića klisuri, kao što su betoniranje temelja i armiranje  osnove budućeg ugostiteljsko-servisnog objekta ispred pećine, miniranje ulaza i montažu elemenata žičare", navode iz Uprave javnih radova.

Izgradnjaservisnogobjektaiizlaznestaniceiare2

Izgradnja servisnog objekta i izlaza iz žičare

Servisni objekat će, na pristupnom platou površine oko 660 metara kvadratnih, sadržati trgovački prostor, prostorije za hitnu pomoć, vodiče, spasioce, speleologe, kancelariju, radionicu, depo, sanitarne i prateće tehničke prostorije.

Izgradnjaservisnogobjektaiizlaznestaniceiare1

Izgradnja servisnog objekta i izlaza iz žičare

Od ovog objekta do samog ulaza u pećinu vodiće staza dužine oko 60 metara i minimalne širine 2,2 metra. Staza će posjetioce najprije voditi do platoa sa rampom za kontrolu prolaska, nakon kojeg se kroz tunel dužine 30 metara ulazi u jednu od najljepših pećina, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

Ulazualoviapeinu

Ulaz u Đalovića pećinu

Tekući radovi dio su ugovora o realizaciji prve faze projekta između Uprave javnih radova i “Novog Volvoksa”, u vrijednosti od dva miliona eura.

"Druga faza, koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara, montažu specijalnih staza i rasvjete, počeće nakon završetka dijela radova prve faze, a ugovor za taj posao zaključen je sa kompanijom “Permonte”, na iznos od 2,6 miliona eura", saopšteno je iz UJR.

U okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko- servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici. Ranije je završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu “Bistrica” i put Bistrica-manastr Podvrh. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.